Ciasto Fit Oreo bez Cukru bez Laktozy bez Żółtek Przepis z Truskawkami Keto Low Carb Letnia Redukcja

Brownie bez użycia żółtek w połaczeniu z lekką chmurką bez mleka, truskawkami i kruszonką czekoladową bez pieczenia…wyobraź sobie pyszne ciasto, które smakuje rewelacyjnie i ma maksymalnie obiętą ilość kalorii i węglowodanów przyswajalnych. Miekkie ciasto czekoladowe, ptasie mleczko z zatopionymi truskawkami przysypane kruszonką czekoladową to miks tekstur, eksplozja smaków. Nie uwierzą Ci, że to dietetyczne!

Składniki na brownie:

  • 4 duże białka jaj/ 5 mniejszych
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 20 g budyniu czekoladowegp bez cukru – jeśli unikasz skrobi możesz pominąć

Przygotowanie:

  1. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  2. Dodaj kakao i budyń w proszku. Wymieszaj dobrze.
  3. Wysmaruj papier do pieczenia lekko olejem kokosowym i wyłoż ciasto.
  4. Piecz około 15-18 minyt w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja blaszka 15×25 cm

Krem:

  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 2 łyżki żelatyny
  • słodzidło wedle uznania – dałam syrop karmelowy ze stewią i aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1.  Podgrzej mleczko kokosowe tak by rozpuścić żelatynę.
  2. Zblenduj i odstaw do przestudzenia.
  3. Po przestudzeniu dosłodź i wstw do lodówki do lekkiego stężenia.

 

Wykończenie ciasta:

5. Na przestudzonym  cieście ułóż truskawki (u mnie ok. 200 g) i wyłóż na to już lekko stężone ptasie mleczko.

6. Wysyp kruszonkę: rozpuszczone 40 g czekolady ciemnej bez cukru połączonej z 50 g mąki migdałowej. Jeśli nie możes orzechów możesz po prostu zetrzeć czekolade na tarce.

7. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

 

kcal całej blachy ok: 1718

T: 127,5   B: 69,5   Wn: 58,1

Pokroiłam na 10 kawałków. Makro jednego ok. 172

T: 12,8  B: 7 Wn: 5,8

 

3 Comments on “Ciasto Fit Oreo bez Cukru bez Laktozy bez Żółtek Przepis z Truskawkami Keto Low Carb Letnia Redukcja

  1. Jak to truskawki i brownie, to przecież musi się udać! Zrobione jeszcze pod koniec sezonu truskawkowego, który u mnie jest na początku lipca – wtedy truskawki są najsmaczniejsze, słodkie, soczyste i krwiścieczerwone. W zupełności wystarczyły, by nie musieć dosładzać masy. warstwa brownie urosła lekko, ale niezbyt mocno. Ciasto pyszne, łatwe do trzymania w rączce i bezproblemowe przy transporcie! Będę polecać dalej 🙂

  2. Jak chciała bym komentować twoje przepisy przydał by się dłuższy urlop Ale ten zasługuje na 5+ nie przestałam kochać słodyczy Zamieniłam je na te twojego autorstwa i teraz wiem co jest smaczne Wielki ukłon za te pysznosci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *