Marcinek Naleśnikowy

Nie masz czasu na pieczenie ekstra cienkich placków na słynnego marcinka? Ten zrobisz w jakieś 20 minut. Marcinek naleśnikowy jest przede wszystkim szybki, lekki i przyjemny… i znika w ekspresowym tempie!

Składniki na naleśniki: jajka + śmietanka 36%

( w proporcji 10 ml śmietany – 1 jajko )

Masa na porcję z 6 jaj to:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki słodzidła ( u mnie erytrolu )

  1. Nasmaż naleśniki, spokojnie można więcej, powiedzmy z 8 jaj będzie super.
  2. Osłodź śmietankę, ubij, dodaj mascarpone, jeszcze trochę pomiksuj.
  3. Przekładaj!
  4. Ja posypałam jeszcze startą gorzką czekoladą i skórką cytryny.

Takie naleśniki zresztą jem nie tylko w takiej postaci, ale często na śniadanie, czy na kolację. Fajne i lekkie, a po co ta mąka? Śmietanka 36% i jaja to idealna baza nie tylko do naleśników, ale także do omletów.

3 Comments on “Marcinek Naleśnikowy

  1. Wygląda obłędnie. Pewnie też tak smakuje. Ja też robię tylko naleśniki z jajek i śmietanki 36 lub z jajek i serka mascarpone. .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *