Przedstawiam zbiór moich przepisów na domowe lody bez cukru, który zresztą sukcesywnie się powiększa. Znajdziesz tu zarówno lody na patyku jak i takie, które przygotujesz w kubeczku do jedzenia łyżką. Dbam o różnorodność opcji tak, by każdy znalazł coś dla siebie. Z góry uprzedzam, że nie wszystkie przepisy są dokładne – to w końcu lody i można je modyfikować. Daj znać, który przepis już znasz i lubisz – pojawiały się już one już w moich Social Mediach wielokrotnie.
Lody czekoladowe bez laktozy
Najlepsze lody bez cukru jakie tylko możesz sobie wyobrazić. Tylko dwa składniki, niewiele kalorii – a tyle smaku. W dodatku jest to opcja dla wszystkich, ponieważ nie zawierają one nabiału. Lekkie, pyszne, słodkie, orzeźwiające i bardzo fit. Czekolada dominuje wszelką kokosowość i ani trochę nie czuć smaku kokosa. Ten mój przepis zdecydowanie rządzi latem.
Potrzebujesz tylko mleczko kokosowe (pelnotłuste) i ulubioną czekoladę.
Dałam 60 g czekolady na 400 g mleczka (puszka).
Przygotowanie :
- Rozpuścić czekoladę w mleczku i odstaw do przestudzenia. Opcjonalnie dosładzamy.
- Wystudzoną masę przelej do foremek.
- Wstaw do zamrażarki.
Lody o smaku sernika waniliowego
Tutaj taka kombinacja z myślą o połączeniu słodyczy śmietanki i kogla mogla z nutą kwasowości serka. Ten miks ma dać wrażenie jakbyśmy zamienili pyszny sernik w lody.
Składniki:
- 1-2 żółtka
- 40 g erytrytolu
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g śmietanki 30 (sugeruję dać gęstą z Piątnicy)
- 40 g izolatu białka waniliowego – można pominąć jeśli nie mamy
- dałam jeszcze kilka kropelek aromatu karmelowego (opcjonalnie)
Opcjonalnie: owoce np. truskawki, maliny i wszystkie inne, które do sernika pasują, czekolada
Przygotowanie:
- Zacznij od zrobienia kogla mogla. Utrzyj żółtka z erytrytolem lub innym słodzidłem.
- Dodaj resztę szkładników i wymieszaj dokładnie.
- Schłódź.
*Robiąc z 200 g śmietanki zamiast miksu śmietanki z jogurtem wyjdą ci przepyszne lody waniliowe.
Lody sernikowe pod przekarmelem
Te są podobne, jedynie wzbogacone o chrupką skorupkę z karmelu z masła orzechowego. Brzmi może dziwnie, ale spokojnie jest w stanie zaspokoić najbardziej przesłodzone podniebienia.
Składniki:
- Śmietana 36 i jogurt typu greckiego w proporcji 1:1 (100 g na 100 g)
- masło orzechowe + masło – po 25 g mniej więcej
Przygotowanie:
- Ubij śmietanę lub wymieszaj gęstą śmietanę z jogurtem. Dosłodź wedle uznania.
- Polej ostygnietym przekarmelem, posyp orzechami, czekoladą skruszoną lub startą.
Przekarmel robimy rozpuszczając razem masło z masłem orzechowym. To taki karmel z masła orzechowego – całkiem nieźle imituje ten tradycyjny z tony erytrytolu. Robimy to na małym ogniu nieustannie mieszając. Dodajemy kilka ziarenek soli morskiej i jeśli mamy słodzik w kroplach o smaku karmelu to będzie idealnym dopełnieniem.
Lodowe pralinki z masła orzechowego
Takie trochę fat bomby. Deser i doładowanie tłuszczu w jednym. Przeketogeniczne.
Rozpuszczamy razem masło i masło orzechowe i przelewamy do foremek do kostek lodu. Nie powiem ile dokładnie użyłam na jedną foremkę, bo już nie pamiętam. Nie zawsze spisywałam wszystkie przepisy od razu – nie planowałam prowadzenia tak rozbudowanego bloga 🙂 .
Na koniec polałam roztopioną czekoladą (opcjonalnie).
Taka foremka pełna niesłodzonej dobroci leci do zamrażarki i wyjmujemy kiedy chcemy.
Polecam foremki z Pepco – mają silikonowy spód, który pod naciskiem palca pozwala na szybkie i bezproblemowe wyjęcie lodowych pralinek. Są chyba na stałe w ofercie.
Lody z musem truskawkowym
Wystarczy, że masz mascarpone, śmietankę lub śmietankę kokosową (jeśli jesteś bezmleczna/y), truskawki i wiórki kokosowe i jesteś w stanie wyczarować lody w 5 minut.
Składniki:
- mus z truskawek lub innych owoców
- mascarpone + śmietana pół na pół lub mascarpone i mleczko kokosowe z puszki pół na pół lub po prostu śmietanka kokosowa lub mleczko kokosowe gęste
- wiórki kokosowe – zmielone jeszcze bardziej tu pasują / pasta kokosowa – można oczywiście pominąć, ale to połączenie jest pyszne
Nie ma co się rozpisywać nad przygotowaniem – łączymy kremy – polewamy musem z owoców – chłodzimy.
Sorbet kokosowy (kokos-migdał)
Lekkie, delikatnie słodkie lody dla fanów kokosowych nut i egzotycznych klimatów.
Tutaj nie ma złych proporcji. Wybaczcie, że przepisy na lody – przynajmniej niektóre nie są zbyt dokładne – zawsze robię na oko i to w końcu lody – więc nie ma opcji, by wyszły niesmaczne.
Składniki u mnie to miks mascarpone, mleczka kokosowego – połączone z pastą kokosową oraz mąką migdałową (mogą być zmielone migdały lub zmielone migdały razem z wiórkami kokosowymi). Jeśli dodasz sok ananasowy to będą to lody o smaku pinacolada. Możeszs również zrobić bez mascarpone wersję bez laktozy. Możesz użyć pasty kokosowej z puszki – jak mleczko kokosowe – będzie wystarczająco gęsta do lodów tego typu.
Deser kawowy bez laktozy
Coś innego niż lody, ale deser na zimno. Bez laktozy i niskokaloryczne letnie orzeźwienie.
1. Przelej puszkę mleczka kokosowego do rondelka, dodaj 10 g żelatyny i słodzik wedle uznania.
2. Podziel na dwie części i do jednej dodaj 50 ml kawy (napar).
3. Poczekaj aż przestygnie i użyj blendera by zmiksować – mają powstać bąbelki. Teraz przelej do pucharków/kubeczków kawową warstwę.
4. Wstaw do lodówki na godzinkę.
5. Zrób bąbelki na białej części (zmiksuj ponownie). Dodałam do niej odrobinę wanilii – możesz dać aromat karmelowy lub pominąć.
6. Wylej białą część na ścięta i schłodzoną kawową warstwę.
7. Posyp kruszoną czekoladą lub jak ja migdałami w czekoladzie deserowej. Gotowe!
Wyszły mi 3 porcje.
Lody truskawkowe/owocowe
Można miksować śmietankę czy jogurt z truskawkami i mrozić, można też mrozić sam mus z truskawek, a nawet łączyć mleczko kokosowe z musem. Natomiast najlepsza moim zdaniem jest poniższa opcja:
Składniki:
- 2 jaja
- 150 g mascarpone / może być też śmietanka 36 lub gęsta śmietanka kokosowa
- 300 g truskawek
- słodzidło wedle uznania
Przygotowanie:
- Podgrzej mascarpone, by doprowadzić do kremowej formy (na małym ogniu nieustannie mieszając).
- Odstaw serek do przestudzenia.
- Ubij białka, dodaj utarte ze słodzikiem żółtka i połącz z musem truskawowym.
- Na koniec połącz truskawkową masę z kremem z mascarpone mieszając łyżką.
- Wstaw do schłodzenia.
Jeśli obawiasz się jaj możesz je pomiąć. Możesz równie dobrze użyć koglu moglu z samych żółtek.
Lody o smaku Banoffee
Z tego deseru możesz również robić lody – chłodząc. Pomiń po prostu spód i wstaw do zamrażarki po przygotowaniu. Kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu.
W planach publikacja przepisów na nowe smaki jak słony karmel, pistacja czy lody o smaku snikersa. Daj znać jakie lody mogłabym wyczarować 🙂 .
Oj coś czuję że sernikowe wjadą jak zrobi się cieplej 😍
Lodowe szaleństwo. Już martwiłam się, że nie będę jadła lodów tego lata, bo jestem na diecie keto.
Pozdrawiam serdecznie
Tyle pomysłów na lody, a ja dotąd byłam przekonana, że się nie da sketogenizować klasycznych przepisów, po czym wchodzisz Ty, cała na biało i pokazujesz, że to dopiero początek! 🙂
No to lody na całe lato mamy zaplanowane 🙂
Lody z truskawkami są super, czasem modyfikuję dając truskawkami mrożone, zblendowane, reszta bez zmian, wtedy już nie trzeba schładzać!
Ja bardzo kocham lody,a tutaj mam jeszcze wybór na różne rodzaje.
Mega bardzo się cieszę.