Chrupiące kakaowe ciastko pod mleczną pierzynką to prawdziwa eksplozja smaków. Bardzo proste, bardzo szybkie, proste składniki i wykonanie. Może być efektownym torcikiem na urodziny czy inną okazję – możesz dodać owoce lub dżem.
Składniki na ciasto:
- 5 dużych białek
- 5 łyżek erytrytolu
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
1. Ubijamy białka z erytrytolem, dodajemy kakao i mieszamy.
2. Smarujemy papier lekko masłem i wylewamy ciasto.
3. Pieczemy ok. 18 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
4. Nie otwierany piekarnika. Stygnie w ciepłym. Daj mu czas.
W tym czasie zrób krem:
- 250 g mascarpone
- 50 ml napoju roślinnego – u mnie kokosowy.
- Spora łyżka żelatyny – jeśli chcesz mocniej ścięte to więcej.
(Możesz użyć po prostu mleczka z puszki gęstego kokosowego)
1. Rozpuszczamy mascarpone i podgrzewamy z mlekiem tak by móc rozpuścić żelatynę w tym. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Dosłodziłam sosem N!cks o smaku miodowym. Dostaniesz w sklepie guiltfree – jest w promocji teraz.
3. Jak już stężeje lekko to wyłóż na przestudzone ciasteczko.
4. Zrobiłam figle z tego sosu na górze jeszcze.
5. Chłodzimy. Robiłam wieczorem i po nocy było idealne.
Foremka: 15×21 cm
Kcal całego ciasta ok. 1378
całość ma ok. 600 g
kcal w 100 g ok. 229
T: 19,2 B: 8 Wn: 3,89
Nie sądziłam, że z białka i kakaa można zrobić najprawdziwszy, leciutki biszkopt. Robiąc takich kilka, a następnie przekładając je masą z mascarpone i śmietanki można stworzyć najlepszy tort i nawet nikt się nie zorientuje, że daleko mu do klasycznego składu 🙂