Soft Brownie Przepis bez Mąki, bez Cukru – a nawet bez orzechów – Mięciutkie, wilgotne ciasto czekoladowe KETO LOW CARB

Soft Brownie bez glutenu i orzechów. Mięciutkie i wilgotne klasyczne brownie w pełni ketogeniczne i zgodne z założeniami niskowęglowodanowców. Uczta dla podniebienia! Zbite i jednocześnie kremowe ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. Jeden z moich najlepszych przepisów. Propozycja idealna na walentynkową niespodziankę dla drugiej połówki 🙂 .

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady
  • 4 jaja
  • 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 20 g mąki bambusowej

Przygotowanie

1. Rozpuszczamy mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.

2. Wyłączamy gaz i dodajemy czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.

3. Ubijamy białka ze słodzidłem na sztywną pianę.

4. Dodajemy do białek żółtka, mąkę, kakao i masę maślaną. Łączymy delikatnie na niskich obrotach.

5. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Najlepiej smakuje jak się schłodzi i ustoi 🙂

Polewa to czekolada i mascarpone (po 50 g u mnie).

Kcal (razem z powyższą polewą) ok. 341 w 100 g – całość ma 2163

ciacho waży ok 634 g

T: 32 B: 7,11 Wn: 1,2 / na 100 g

Pod polewę możesz dać również ulubione owoce, dżem lub masło orzechowe.

Bez glutenu

Bez orzechów

Bez cukru

16 Comments on “Soft Brownie Przepis bez Mąki, bez Cukru – a nawet bez orzechów – Mięciutkie, wilgotne ciasto czekoladowe KETO LOW CARB

  1. To ewidentnie najlepsze brownie, jakie udało mi się odtworzyć na diecie keto. Jest mięciutkie, a jednocześnie zachowuje mazistość klasycznego brownie. Erytrol w tak niewielkiej ilości stanowi idealną słodkość, a stosunek czekolady do kakaa zapewnia wystarczającą dawkę dla czekoladoholików 🙂 Brownie wskakuje na 1sze miejsce wypieków!

  2. Kocham czekoladę! Jakby ktoś zapytał o moją ulubioną słodycz to powiem tylko tyle, CZEKOLADA! Ostatnio zajadałam się czekoladą 100% i tak się do niej przyzwyczaiłam, że po zjedzeniu czekolady 98% stwierdziłam, że ta jest jakaś taka dziwna w smaku, z nutą słodyczy… oczywiście w mojej szufladzie zawsze będzie tabliczka pyszności. Lepiej do niej nie zaglądać… 😛

  3. Próbowałam kilku ketobrownie. Jednak ten jest zdecydowanie najlepszy. Puszysty, wilgotny i mocno czekoladowy. Podgrzewam małe porcje, daje na to łyżkę śmietany 36% i np maliny. Niebo w ustach,

  4. A jaka czekolada i kakao ? Jak wpisałam zwykłe kakao i czekoladę gorzką to mi wyszło dużo więcej węgli

  5. Świetne ciasto, wspaniałe połączenie ulubionych smaków. Zdecydowanie lepiej smakuje po schłodzeniu.

  6. Nie wytrzymałam i zjadłam jeszcze ciepłe 😄 coś wspaniałego! Jak dobrze, że tworzysz dla nas takie przepisy ❤️

    • Ciężko powiedzieć – konsystencja się zmieni. Myślę, że można dodać oczywiście mąkę migdałową, ale raz – inna proporcja i dwa – inna wyjdzie struktura ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *