Pyszne ciasto keto orzechowo czekoladowe! Przepis na czekoladowe ciasto bez cukru by Przeketonowa 🙂
Składniki:
- 5 jaj
- 150 gram masła
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 100 gram zmielonych orzechów laskowych
- szczypta proszku do pieczenia
- słodzik opcjonalnie do smaku (dałam dwie łyżki erytrytolu)
Przygotowanie:
Roztapiamy czekoladę z masłem, ostawiamy. Ubijamy białka, dodajemy żółtka. Powoli łączymy wszystkie płynne składniki. Na koniec dodajemy orzechy (mieszamy już łyżką).
150 stopni, termoobieg – ok. 30 min w keksówce. U mnie wyszło niższe – rozlałam na papier do pieczenia w szerokiej blaszce z piekarnika (15 minut).
Nie wiem jak wam, ale mi połączenie czekolady z orzechami laskowymi i masłem przypomina zwyczajnie smak nutelli. Nawet nie będąc jeszcze na keto nie pozwalałam sobie na ten obrzydliwie słodzony krem. Ten głos z tyłu głowy, że tam jest tyle cukru! No to można zrobić samemu taki krem (czyli wszystkie składniki poza proszkiem do pieczenia i jajkami) albo ciasto jak wyżej również na wzór smaku popularnego kremu. W pełni keto ciasto bez dodatku cukru i glutenu, łatwe i szybkie.
Twoje ciasta sa obledne … jednym slowem ratuja mi d… w wielu sytuacjach 🤣🤣🤣🤣
Coś czuje, ze to zachwyci moja córcię 😍
Przepyszne brownie, dałam zmielone migdały i łyżkę rumu. Niebo w gębie. Dziękuje za przepis 🤩