Zrobiłam mini torcik z mojego ulubionego z moich przepisów na biszkopt. Puszysty, delikatny, niskokaloryczny, lekki i bez laktozy do tego. Połączenie tego z czekoladową pianką to rozkosz dla podniebienia! Ten tort to połączenie 2 moich uwielbianych już przepisów: na ptasie mleczko bez cukru czekoladowe oraz najnowszego przepisu na biszkopt z mąki kokosowej! Można przełamać dżemem z owoców jagodowych lub dodać mus z 2-3 jabłek do pianki czekoladowej, przyprawy korzenne i zrobić torcik z nutą piernika na lekkim biszkopcie!
Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki na biszkopt na małą tortownice o średnicy 15 cm:
- 40 g mąki kokosowej
- 50 g oleju kokosowego bezzapachowego lub MCT
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 60 g budyniu waniliowego/śmietankowego bez dodatku cukru
- 5 dużych jaj
- 60 g erytrytolu – użyłam w pudrze
- szczypta proszku do pieczenia, ale można bez
Przygotowanie:
- Mąkę kokosową odmierz i przesyp do kubka – zalej wodą i wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, zamieszaj raz jeszcze. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem. Odstaw.
- Do oddzielnej miski przełóż przestudzoną masę z pkt. 1, dodaj żółtka, budyń i wymieszaj.
- Połącz obie krem z pkt. 3 z puchem z białek mieszając po prostu łyżką.
- Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Przed wyjęciem zostaw w wyłączonym piekarniku na kilka minut, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂
Krem: Składniki:
- 800 g mleczka kokosowego
- 3-4 łyżki żelatyny – jeśli gęste mleczko – wystarczą 3
- 160 g czekolady – ja dałam ciemną. Można pomieszać ciemną i mleczną wedle uznania
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe w rondelku i rozpusć w nim żelatynę oraz czekoladę.
- Dosłodź wedle unzania. Ja użyłam kropelek ze stweią.
- Ostaw do przestudzenia i lekkego stężenia przed przekładaniem tortu.
*ścięłam skórkę z biszkopta zanim podzieliłam na dwie części.
Można pominąć żelatynę lub dać o połowę mniej. Kiedyś robiłam tylko mleczko kokosowe + czekolada i te było super gęste, delikatnie kremowe. Wszystko zalezy od gęstości mleczka kokosowego i czasu chłodzenia. Przy pominięciu żelatyny trzeba trochę potrzymać w lodówce krem.



