Jakiś czas temu przeglądając facebooka zobaczyłam takie ciasto jak „niemieckie brownie” . Takie bardzo ciemne z orzechowym kremem. Bardzo mi się spodobało wizualnie, więc postanowilam zrobić po swojemu. Jest mocno czekoladowowe z mocno orzechową wkładką. Bardzo wyraziste, ale nieprzesłodzone. Świetnie pasuje tutaj dodatek dżemu – można dać na samą gorę lub podczas podania porcji na talerzyku.


Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki na ciasto:
- 150 ml wody ciepłej
- 40 g mąki kokosowej
- 80 g czekolady ciemnej (u mnie Torras)
- 80 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 50 g kakao
- 7 jaj
- 40 g erytrytolu
- 20 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Zalej ciepłą wodą mąkę kokosową, wymieszaj. Dodaj czekoladę połamaną na kawłaki i mieszaj w ciepłym aż się rozpuści. Dodaj olej kokosowy inulinę i kakao, wymieszaj i odstaw do przesztudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę i wymieszaj.
- Do przestudzonej masy z pkt 1. dodaj żółtka i zamieszaj. Nie powinni być rzadkie, ani gęste. W razie potrzeby rozcieńcz odrobiną wody.
- Połącz obie masy mieszając łyżką.
- Przelej do formy wyłozonej papierem i piecz ok. 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Po przestudzeniu wstaw do lodówki – lekko stwardnieje i będzie łatwiej przełożyć. Rozmiar formu: 15×20 cm.
Krem:
- 120 g masła
- 300 g masła orzechowego – u mnie z kawałkami orzeszków
- 200 g mascarpone
- kropelki karmelowe ze stewią
- 30 g izolatu białka waniliowego – można pominąć – chciałam, by było bardziej gęste i lekko chałwowe w smaku
Przygtoowanie:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając na małym ogniu doprowadź do płynnej formy.
- Wrzuć masło (po zdjęciu z kuchenki) pokrojone w kawałki i zamieszaj. Wyjmuj z lodówki wcześniej – będzie łatwiej połączyć.
- Dodaj masło orzechowe, zamieszaj i na koniec białko – ale możesz pominąć. Kropelki słodzące wedle uznania.
