Ciasto bezgzlutenowe ze śliwkami odwracane – tym razem z mąką kokosową w roli głównej. Do tego jest również bez laktozy, więc w porównaniu do przpiesu, który już jest na blogu na takie ciasto ze śliwkami z mąki bambusowej ma nie tylko mniej kalorii, ale również jest bez mleka. O wiele lżejsze i delikatniejsze. Jeśli nie jesteś na keto i wolisz nieco odchudzone ciasta – to polecam wybrać tą wersję 🙂




Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 40 g mąki kokosowej
- ok. 120 ml ciepłej wody
- 30 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 5 dużych jaj
- 50 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 30 g erytrytolu – użyłam miksu ze stewią
- 40 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Mąkę kokosową zalej ciepłą wodą, dodaj olej i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę. Dodaj busyń w proszku, zmiksuj i odstaw.
- Do przestudzonej masy z pkt. 1 dodaj żółtka, inulinę i wymieszaj dokładnie.
- Połącz obie masy mieszając po prostu łyżką.
- Wyłóż foremkę papierem i ułóż sliwki na na dnie. Zalej ciastem i piecz około 40 minut do rumianej skórki w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja foremka 15×20 cm. Jeśli masz duże śliwki może być większa.
- Po wyłączeniu piekarnika poczekaj aż przestygnie. Po wyciągnięciu ciasta należy je przewrócić na drugą stronę, by śliwki były na górze 🙂

Wcześniejszy przepis:

