To nie są typowe cynamonki, ale są równie smaczne. Był już przepis na takie z mąki bambusowej, ale od tamtego przepisu zrobiłam już parę lepszych przepisów na biszkopty. Tym razem mąka kokosowa – ale bez obaw – nie czuć tu kokosa 🙂 Samo ciasto jest bez laktozy – co do kremu – można wymienić składniki na bezmleczne.
Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki na ciasto:
- 40 g mąki kokosowej
- 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 40 g oleju kokosowego ze słoika lub MCT
- 6 dużych jaj
- 40 g erytrytolu – użyłam w pudrze
- *można dać 2 łyżki cynamonu do ciasta lub przyprawy korzennej
Przygotowanie:
- Mąkę kokosową zalej ciepłą wodą i wymieszaj razem z olejem. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywno, dodaj budyń i zmiksuj raz dokładnie.,
- W oddzielnej misce połącz masę z pkt. 1 z żółtkami jaj.
- Połącz obie masy mieszając po prostu łyżką.
- Wyłóż blachę piekarnikową lub dużą blaszkę papierem i rozlej ciasto. Ja chciałam duży, ale cienki placek, więc użyłam dużej blachy z piekarnika.
- Piecz około 18 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
*Ja zwinęłam ciasto na ciepło – jak przestugnie – to skórka może być chrupiąca.Jak masz grubsze ciasto to można ściągnąć skórkę też. Ja tak zrobiłam, by się ładnie zawineło tutaj, bo chciałam ładne zdjęcia 🙂
Krem:
400 G mascarpone w temperaturze pokojowej + miękkie (nie rozpuszczone) masło – 80 g + przyprawa korzenna i kropelki słodzące do smaku.
Syrop na górze to ten Good Good karmelowy z ketosklepu. W ramach współpracy działa kod rabatowy: PRZEKETONOWA
PRZEPIS Z MĄKI BAMBUSOWEJ:


