Przechodząc ostatnio po alejkach w Biedronce i Lidlu przypomniałam sobie coś co bardzo lubiłam; rolady – zarówno ta jasna ze śmietankowym kremem i musem truskawkowym jak i ta czekoladowa z białym kremem…bardzo je lubiłam…stwierdziłam, że potrafię uzyskać podobny smak!


Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
INSPIRACJA:

Rolada kakaowa:
Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 3 łyżki kakao
- 50 g mąki kokosowej
- 30 g budyniu waniliowego (proszek) bez dodanego cukru
- 40 g erytrytolu
- 120 ml wody ciepłej
- 50 ml oleju mct płynnego
Składniki na krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 400 g mleczka kokosowego
- 2,5 łyżki żelatyny
- kropelki do smaku
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą) dodaj olej, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem (użyłam w pudrze), dodaj budyń, miksuj jeszcze przec chwilę i odstaw.
- Przestudzoną „kaszkę” z mąki kokosowej przełóż do oddzielnej miski. Dodaj do tego kakao i żółtka jaj i wymieszaj dokładnie. Powinno mieć to konsystencję musu.
- Połącz obie masy mieszając już łyżką i rozlej na blaszkę wyłożoną papierem.
- Piecz około 25-30 minut w 150 stopniach z termooobiebiem.
- Poczekaj chwilę i zawiń na ciepło póki ciasto miękkie. Po przestudzeniu smaruj kremem. U mnie: serek śmietankowy „kanapkowy” – 200g + 400 g mleczka kokosowego gęstego pełnotłustego, 2,5 łyżki żelatyny – rozrobiłam żelatynę w podgrzanym mleczku i po przestudzeniu połączyłam z serkiem. Dosłodziłam kropelkami Nicks. Polewa dekoaracyjnie po prostu roztopiona czekolada z odrobiną oleju mct i kropelki do smaku.
Rolada jasna biszkoptowa:
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki erytrytolu – użyłam w pudrze
Przygotowanie:
- Ubij białka jaj na sztywną pianę z erytrytolem.
- Dodaj budyń i dokładnie wymieszaj.
- Po wyłączeniu miksera dodaj mąke migdałową oraz żółtka.
- Piecz około 15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
- 80 g miękkiego masła
- 400 g mascarpone miękkiego w temperaturze pokojowej
- opcjonalnie słodzidło – u mnie krople Nicks wanioliowe
dodatkowo; 4 łyżki dżemu
polewa: tak jak w kakaowej
*WAŻNE. W obu roladach: rozlewaj na środek powoli. Jeśli uznasz, że ciasto wyszło zbyt rzadkie, za mało puszyste – użyj dużej blaszki jeśli masz.
