Ciasto z Mąki Kokosowej Biszkoptowe Keto Low Carb Orzechowa Delicja z Domową Galaretką Bezglutenowe Bez Laktozy Bez Cukru Fit

Przepis na ciastko inspirowane tym, które mi się trafiło w keto cateringu…biszkopcik, ale taki mniej puszysty niż te, których używam do tortów z kremem orzechowym i galaretką domową…miało być ze świeżych owoców, ale się rozesżły…użyłam dżemu i żelatyny. Połączenie idealne! Kocham połączenie kremów orzechowych z owocami, a tu galaretka i jeszcze ciacho…można powiedzieć, że to taki colagen cake, proteinowy i fit jednocześnie! Oczywiście do bazy można równie dobrze użyć oruginalnego przebiszkoptu z mąki kokosowej a może…może nawet tego kakaowego spod wuzetki!

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Składniki na ciastko:

  • 80 ml wody ciepłej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 3 jaja (duże)
  • 20 g oleju MCT / płynnego kokosowego
  • 40 g budyniu w proszku
  • 20 g inuliny z cykorii
  • erytrytol lub inne słodzidło wedle uznania (może być 20-30 g ) – ja użyłam do osłodzenia kropel karmelowych Nicks ze stewią

Przygotowanie:

  1. Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą i olejem, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Po przestudzeniu dodaj żółtka, wymieszaj i odstaw.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj budyń w proszku i masę z pkt. 2 mieszając łyżką. Na koniec wsyp inulinę powoli mieszając.
  4.  Przelej do formy wyłożonej papierem piecz ok. 30 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Krem orzechowy:

  • 80 g masła orzechowego
  • 40 g oleju mct / może być masło
  • 20 g izolatu białka – dałam waniliowy
  • kropelki Nicks do przestudzenia
  • opcjonalnie – 30 g białej czekolady – na koniec – by się nie zważyła

Najlepiej podgrzewając delikatnie lub w kąpieli wodnej (to trugie jeśli masło orzechowe jest mocno kremowe) rozpuścić tłuszcz z kremie orzechowym. Jak się ładnie połączy w jednolity krem to osłodzić kropelkami i wsypać białko, wymieszać.

 

Galaretka:

  • 200 g dżemu – u mnie wiśniowy
  • 1/3 szklanki wody ciepłej + 1,5 łyżki żelatyny – to rozrobić

Roztwór żelatyny połącz z dżemem i wstaw na parę minut do lodówki, by się delikatnie zagęścił – nie chcemy, by wsiąknęła w ciastko 🙂

Ciasto po przestudzeniu posmaruj kremem orzechowo proteinowym – dla mnie taki przypomina smak chałwy – daj lekko ściętą galaretkę. Całość wstaw do całkowitego stężenia galaretki do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *