Sernik bez Pieczenia Jagodowo Chałwowy bez Cukru na Zimno Fit Keto Low Carb Serniczek Bezglutenowy

Serniczek na zimno, lekki, letni, z owocami, orzeźwiający..mimo chałwowego spodu nie jest ciężki. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię połączenie chałwy z takimi owocami. Można użyć równie dobrze innych sezonowych owoców takich jak truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki…wszystkie będą pasowały przeidealnie!

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki:

  • 500 g sera z wiaderka – może być równei dobrze jogurt grecki lub naturalny
  • 400 g śmietany gęstej 36%
  • 80 g pasty sezamowej
  • 80 g masła orzechowego arachidowego
  • 80 g mąki sezamowej
  • 50 g mąki z orzechów arachidowych
  • żelatyny: 2 łyżki rozrobione w ok. 60 ml wody
  • kropelki  Nicks do osłodzenia
  • owoce : jagody : ok. 100 g do masy + na górę

Przygotowanie:

  1. Rozrobioną w wodzie i przestygniętą żelatynę połącz z serkiem, dokładnie zblenduj. Dodaj śmietankę, mieszaj tak samo lub zmiksuj ręcznym blenderem na gładki krem (LUB PRZEŁÓŻ DO GARNKA I PODGRZEJ DOPROWADZAJĄC DO PŁYNNEJ FORMY SEREK ZE SMIETANĄ I W TYM ROZPUŚĆ ROZTWÓR ŻELATYNY – tym sposobem też uratujesz jeśli pierwszym wyjdą grudki od żelatyny: nie raz swsobie tak radziłam) Dosłodź kroplami wedle uznania. U mnie karmelowe Nicks.
  2. Podziel masę na dwie części: do 1/3 dodaj 100 g jagód i zblenduj na gładko. Do reszty dodaj po 60 g pasy sezamowej i masła orzechowego. Dosłodź kropelkami wedle uznania.
  3.  Odlej 140 g serowej masy i dodaj do niej po 20 g kremu orzechowego i sezamowego, orzechy oraz sezam w proszku.
  4. Wyłóż spód na formę z papierem. Na to wylej/wyłóż pół masy chałwowo serniczkowej. Wstaw na 10 minut do lodówki (chyba, że warstwy nie muszą być równe).
  5. Wylej jagodową część i powtórz czynność. Na koniec biała warstwa i jagody – może być mus z jagód. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *