Przepyszny, lekki – wilgotny a zarazem puszysty serniczek z jogurtu na bazie mąki kokosowej. Czyli pierwszy od dłuższego czasu przepis na ciasto Przeketonowej bez błonnika bambusowego. Minimum kalorii i maksimum smaku. Idealny na lato – pasuje do owoców sezonowych.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego gęstego
- 4 duże jaja
- 40 g mąki kokosowej
- ok. pół szklanki ciepłej wody
- 40 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 40 g erytrytolu – lub więcej wedle uznania
- szczypta proszku do pieczenia
dodatki: u mnie śmietana 36 gęsta zmieszana z dżemem czarna porzeczka
Przygotowanie:
- Wsyp do szklanki mąkę kokosową i zalej ciepłą wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw do całkowitego przestudzenia.
- Do miski wrzuć paćkę z wody i mąki kokosowej i dodaj wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem. Wymieszaj bardzo dokładnie na gładki krem.
- Ubij białka na sztywną pianę ze słodzikiem.
- Połącz obie masy łyżką. Dodaj też odrobinę proszku do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem. U mnie jedna nieduża ceramiczna i keksówka. Do jednej dodałam do środka czereśnie dla testu – nie puściły zbyt dużo soków – można dodawać owoce do środka.
- Piecz około 45-50 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pozostaw w piekarniku chwilę zanim odtworzysz.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.