Przepuszysta babka keto czekoladowa idealna na wielkanoc i nie tylko. Przepis bardzo podobny do zebry. Tutaj również dodalam aromat pomarańczowy – do ciasta i do polewy – co dało zapach i posmak ulubionych delicji.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 40 ml oleju Mct
- 40 g błonnika bambusowego
- 20 g inuliny z cykorii
- 30 g płynnego masła orzechowego – użyłam z Beketo
- 20 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 50 g kakao
- 30 g erytrytolu *lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie
- 6 jaj
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy *opcjonalnie
Przygotowanie:
- Rozpuść serek mascarpone, dodaj kokoswy olej, błonnik bambusowy, wymieszaj. Odstaw na moment do przestudzenia i dodaj jeszcze żółtka, masło orzechowe i sypkie składniki z wyjątkiem eryttrytolu i zamieszaj dokładnie. Odstaw masę na czas ubiijania białek.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywo.
- Połącz puch z białek z masą z pozostałych składników na wolnych obrotach.
- Przelej do foremek *wyszły mi dwie babki z foremki o średnicy 15 cm – i piecz około 30 min w 150 stopniach z termoobiegiem lub 170 bez. Poczekaj z wyciąganiem aż przestygnie. *CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD FORMY I PREFERENCJI PIEKARNIKA.
NIE WYRAŻAM ZGODY NA KOPIOWANIE PRZEPISU NA INNYCH BLOGACH LUB MIEJSCACH CZERPIĄCYCH KORZYŚCI ZE SWOJEJ „TWÓRCZOŚCI”.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Wspierasz również: zamawiając z kodem PRZEKETONOWA zamówisz użyte produkty jak błonnik bambusowy, kakao czy kropelki Nicks w ketosklep.pl