Donuty pieczone biszkoptowe oblane czekoladą – hit internetu, prawda? Teraz w wersji od Przeketonowej!
Składniki na 12 donutów:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 20 g inuliny
- 30 g błonnika bambusowego
- 10 g budyniu waniliowego bez cukru
- 6 dużych jaj
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone i masło delikatnie podgrzewając i mieszając – połącz w jednolity krem.
- Dodaj do masy sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj żółtka i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw.
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Połącz obie masy na niskich obrotach
- Przelej do formy silonowej – jeśli nie masz mogą być też takie na babeczki.
- Piecz ok. 12-15 minut w 160 stopniach z teromoobiegiem. Mają być delikatnie wyrośnięte i rumiane.
Polewa:
Rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada ciemna i biała po 100 g.
Sprawdź też pozostałe przepisy na pączki na blogu:
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Wyglądają oblednie!😍 Ale powiedz mi czego mogę użyć zamiast inuliny??
Przepyszne! Polecam!
Proste s wykonaniu a smak super!