Przepyszny lekki biszkopt bezglutenowy przełożony kremem bydniowym…może być też tortem! Bardzo prosty przepis! Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Tylko 5 składników i słodzidło!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki erytrytolu
forma u mnie: 15×25 cm
Przygotowanie:
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Dodaj budyń i zmiksuj dokładnie.
- Po wyłączeniu miksera dodaj mąke migdałową oraz żółtka.
- Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
- 80 g miękkiego masła
- 400 g mascarpone też miękkiego
- opcjonalnie słodzidło – u mnie krople Nicks wanioliowe
Po przestudzeniu ścięłam „skórkę” z biszkoptu i przekroiłam na pół poprzecznie. 3/4 masy poszło do środka a resztę na górę. Obsypałam mleczkiem kokosowym w proszku górną warstwę kremu.
Można dodać wiórki kokosowe, startą czekoladę, dżem, owoce…wszystko pasuje!