Przepyszne, przepuszyste ciastka, które zna chyba każdy!
Bez cukru, bez glutenu, a nawet bez laktozy! Lekki, bezglutenowy biszkopt, czekoladowa polewa w objęciach wiórków kokosowych… Lamingtony, kokosanki, kostki kokosowe..zwał jak zwał…ile ludzi tyle nazw…ale chodzi o jedno…czekolada, kokos i biszkopcik…
Przepis na biszkopt:
- 6 jaj
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 6 łyżek erytrytolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki migdałowej
moja forma miała: 15×25 cm, ale może być większa, bo wyszedł wysoki 🙂
Przygotowanie:
- Ubij białka jaj z erytrytolem na sztywno.
- Dodaj budyń w proszku i zmiksuj dokładnie.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj już łyżką.
- Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Czekoladowa polewa bez laktozy do lamingtonów:
Składniki:
- mleczko kokosowe 300 g gęste z puszki
- 80 g czekolady ciemnej bez cukru
- kropleki Nicks waniliowe opcjonalnie do osłodzenia
- łyżeczka żelatyny
+ ok. 80 g wiórków kokosowych
Krem robi się bardzo prosto. Należy podgrzać mleczko kokosowe, aby rozpuścić w nim żelatynę i czekoladę. Nastepnie trzeba schłodzić delikatnie aby lekko zgęstniał. Możesz dodać łyżeczkę gumy guar, aby nie czekać. Słodziłam kroplkami na sam koniec.
Biszkopt pozbawiłam „skórki” – aby krem się lepiej „przykleił”. Pokroiłam w kostkę (wyszło mi 15 sztuk), zanurzyłam w kremie i obsypałam wiórkami.