A jeśli nie chce Ci się bawić w robienie małych okrągłych ciastek to można to zrobić w formie ciasta na całą blaszkę i pokroić na małe kwadraty czy prostokąty przed podaniem. Można zrobić z mango jak tu, ale równie dobrze możesz skorzystać z przepisu na galaretkę z dżemu z poprzedniego przepisu na delicje!
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki erytrytolu
forma u mnie: 22×32 cm
Przygotowanie:
- Ubij białka z erytrytolem na sztywny puch.
- Dodaj budyń i zmiksuj dokładnie.
- Po wyłączeniu miksera dodaj pozostałe składniki i wymieszaj już łyżką.
- Piecz około 10-12 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Domowa galaretka:
- ok 400 g pulpy mango z e-superfood – może być inny owoc 🙂 w sklepie są bardzi ciekawe musy
- 40 ml wody (do rozpuszczenia żelatyny) + żelatyna łyżka
W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę i połącz z musem mango. Odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia
Polewa z białej czekolady: (można użyć ciemnej):
- 80 ml wody
- łyżka żelatyny
- łyzka gumy guar
- 80 g białej czekolady bez cukru – dałam Torras
W wodzie rozpuść żelatynę jak wcześniej. Rozpuść w jeszcze ciepłym roztworze czekoladę. Na koniec dodaj gumę guar i zblenduj. Odstaw do lekkiego przestudzenia i zagęszczenia zanim polejesz.
Składanie ciasta:
- Biszkopt wyjmij z formy i odwróć na płaską stronę.
- Wylej, a raczej wyłóż zagęszczony mus z mango i rozprowadź dokładnie.
- Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby stężało.
- Na koniec polewa z czekolady 🙂
z kodem: PRZEKETONOWA rabat na zakupy w sklepie 🙂 w ramach współpracy:
Oj Sylwia ledwo co zrobiłam totrci tiramisu który jest👌 to teraz delicja 😍