Przepis na sernik pistacjowy bez cukru tym razem bez użycia piekarnika. Czyli deser idealny dla tych co nie mogą jaj albo zwyczajnie nie lubią odpalać piekarnika szczególnie latem. Moim zdaniem zresztą taka wersja ma o wiele więcej smaku pistacji i samego sera niż ten pieczony.
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego
- 270 g serka śmietankowego typu Philadelphia „kanapkowego”
- 200 g pasty pistacjowej – tym razem użyłam Maslove ze Świata Supli *z kodem PRZEKETONOWA rabat na zakupy w tym sklepie
- 80 g masła
- 200 g mascarpone
- słodzidło wedle uznania – użyłam kropel słodzących Nicks o smaku karmelowym
- 2,5 łyżki żelatyny
- pół szklanki wody
- 100 g mąki z orzechów arachidowych *też ze Świata Supli
Przygotowanie:
- Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotujesz resztę.
- Zmiksuj twaróg i serek na gładki krem. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie oraz 150 g pasty pistacjowej, słodzik i miękkie masło (może byc roztopione masło, ale rozpuść je na małym ogniu).
- Przełóż 2 łyżki sernikowej masy do oddzielnej miski, dodaj mąkę orzechową i wymieszaj dokładnie. Tutaj też dodałam krople słodzące karmelowe ze stewią. Wyłóż na spód formy z papierem rozprowadzając po całej formie – u mnie 15×21 cm.
- Wylej mase sernikową na spód i rozprowadź. U mnie było dosyć gęsta.
- Polewa to: rozpuszczone mascarpone – po prostu przełóż do rondelka lub małego garnka serek i na małym ogniu nieustannie mieszając doprowadź do płynnej formy. Połącz z resztą pasty pistacjowej – czyli 50 g. Tutaj też możesz osłodzić wedle uznania,
- Wstaw do lodówki do stężenia całości.