Pizzerinki Brokułowe Przepis Keto Pizza Low Carb Bezglutenowa Prosty Skład Zdrowe Śniadanie

To już druga wersja moich pizzerinek – tym razem z brokułem. Bardzo smaczne i tak samo proste w wykonaniu jak te klasyczne z pierwszego przepisu. Smakują na ciepło i na zimno!

 

Składniki:

  • 150 g sera cheddar tartego
  • 100 g sera mozarella tarego
  • 180 g startego brokuła
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 30 g cebulki
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki bambusowej
  • dodatki jak lubisz – u mnie ok. 60 g papryki kolorowej i 40 g cebulki pokrojonej w kostkę
  • oczywiście przyprawy – sól, pieprz – czosnek opcjonalnie

Przygotowanie:

 

  1. Zetrzyj/zblenduj warzywa: surowy brokuł, obraną marchewkę i cebulkę.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki: warzywa i tarty ser mozzarella i cheddar. Dodaj również jaja oraz mąkę bambusową. Oczywiście dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie ząbek czosnku.
  3. Ułóż całą masę lub jej części tworząc „mini” pizzerinki jak ja (obrazek niżej) zachowując odstępy.
  4. Piecz około 12 minut (lub dłużej w zależności od możliwości piekarnika) w 150 stopniach z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia – delikatnie – nie chcemy spalić sera i mieć gorzki smak 🙂
  5. Wyłącz piekarnik i już posmaruj odrobiną passaty pomidorowej/ketchupu bez cukru (polecam z ketosklepu z ksylitolem) i na to jeszcze szczyptę sera – sam się rozpuści.

Film z przygotowania znajdziesz na moim profilu na Instagramie i Facebooku 🙂

Ps. jeśli zechcesz dodać boczek – dodaj ciut więcej błonnika bambusowego – już to ciasto ma sporo tłuszczu i odrobinę „siknie” nim przy pieczeniu.

Przepis na pizzerinki bez brokuła tutaj:

 

3 Comments on “Pizzerinki Brokułowe Przepis Keto Pizza Low Carb Bezglutenowa Prosty Skład Zdrowe Śniadanie

  1. Pyszne i znikają w mgnieniu oka, podjadają nawet dzieci które uznają że brokuł w takiej pizzy jest jednak smaczny 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *