Bułki może nie przypominają tych tradycyjnych i pszennych, ale smaczne. Są nieco bardziej wilgotne – ale nie mokre. Inspirowane bułeczkami z cateringu – wyszły praktycznie identycznie, więc z ręką na sercu mogę polecić. Mi smakują! Są podobne do kultowych już bułek z serka Oli (olalalchf) – z którą się zresztą bardzo lubimy. Jeśli też znacie te bułeczki z serka to najprawdopodobniej te też wam posmakują.
Składniki:
- 3 jaja
- 30 g mąki bambusowej
- 30 g mąki lnianej
- pół szklanki wody
- 80 g serka mascarpone
- 20 ml oliwy z oliwek
- odrobina soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając – doprowadź do płynnej konsystencji. Odstaw.
- Zalej wodą mąkę lnianą i odstaw na bok na około 10 minut. Powinno zgęstnieć.
- Dodaj do lnianej masy serek, żółtka jaj, oliwę, mąkę bambusową i wymieszaj dokładnie.
- Ubij białka na sztywną pianę z solą.
- Połącz puch z białek z masą z punktu 3. Dosyp proszek do pieczenia.
- Przelej do foremek silikonowych i piecz około pół godziny w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Wyciągnij z foremek i pozostaw w uchylonym piekarniku do wysuszenia – z początku będą bardziej wilgotne w środku na ciepło.
Można dodać do środka ulubione ziarna np. pestki dyni lub słonecznika, czarnmuszkę itp.
Makroskładniki zostaną wkrótce policzone i podane.
Wow, kolejny super przepis 👌 będzie robione 😉 jak tylko kupię moje lniana
Wow na śniadanie ekstra pomysł gdy zechce się „standardowej kanapki” 😁 będzie robione 😉
Oh idealne! Dawno nic nie robiłam z mąka lniana. Wraca do łask 😁
Pysznie jak zawsze! 🥰
Świetne wyszły! Mnie bardziej smakują ostudzone jak trochę poleżą. Mniej wilgotne 🥰
Kolejny świetny przepis!
Kanapeczki wchodzą jak złoto 😍
Zrobiłam! Są przedobre! Polecam!
Czy mąkę lnianą można zrobić przez zmielenie siemienia lnianego?
Tak, z jasnego 🙂
Dziękuję za przepis bułeczki wyszły super pyszne 🥰😍