Bardzo proste, mięciutkie, lekkie fit pączki czekoladowe. Coś dla tych, którzy nie mogą mlecznych produktów. Puszyste brownie i kremowa polewa, która jest lekko kremowa/musowa. Jeszcze jedna propozycja na zdrowy tłusty czwartek…ale nie tylko – te donuty są również wręcz romantycznym deserem na walentynki! Rozpływające się w ustach, podwójnie czekoladowe pączusie!
Składniki:
- 4 duże jaja
- 400 g mleczka kokosowego z puszki wraz z wodną częścią (cała puszka)
- 80 g czekolady (u mnie ciemna słodzona erytrytolem)
- 4 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła (lub więcej/mniej do smaku)
- 2 łyżki kakao (możesz pominąć jeśli może być jaśniejsze – będzie już mocno czekoladowy i tak)
- 20 g mąki bambusowej
- 40 g budyniu waniliowego (proszek) może być też czekoladowy smak / możed być też izolat białka serwatkowego
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe tak by dało się w nim rozpuścić czekoladę i kakao. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem.
- Dodaj żółtka do ubitych białek, budyń i błonnik bambusowy i powoli mieszając wlej krem 2/3 kremu czekoladowego (1/3 zostaw do polewy – odstaw do lodówki – sam zgęstnieje wystarczająco).
- Przelej do foremek silikonowych i piecz około 12-15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Na przestudzone donuty wylej resztę kremu. Użyłam czekolady z pomarańczą i dla pokręcenia aromatów i dekoracji dałam na górę startą skórkę z mandarynki. Polewę dosłodziłam syropem karmelowym Good Good.
Wyglądają pysznie i zapewne smakują jeszcze lepiej. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym przepisem, z pewnością skorzystam. Pozdrawiam❤️
Wyglądają obłędnie😋 Czy zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki 30%?
Można spróbować – chociaż nie wiem czy nie trzeba by było wtedy dać więcej mąki 🙂
Dzięki za odpowiedź, już nie mogę się doczekać czwartku😋❤️
Te pączki są przeeepyszne !! 😊 Polecam spróbować ❤️
Są przepyszne,znikają nawet bez polewy,są tak delikatne i mięciutkie że smakują najbardziej wybrednym, rozpływają się w ustach.
Wyglądają i na pewno smakują obłędnie🤤 nie mogę się zdecydować, które zrobić na tłusty czwartek 🤣 chyba będę sobie robiła co tydzień każde po kolei 😁
W tych jestem zakochana! Przebijają nawet moje ulubione oreo!!!
🫠🫠🫠
O mamuniu jakie dobre, mój blad numer 1 to nie wysmarowana olejem kokosowym foremka, ale przy drugiej porcji juz posmarowałam. Wychodzi z przepisu około 20szt u mnie 6cm donatow. Polewa mi nie siadła więc nie polewałam. Córka lat 11 wykrada je do szkoły i częstuje, a jej koleżanki proszą o przepis. Reszta polewy służy jako wsad do mleka i mamy gorąca czekoladę podobno najlepsza jaką piły moje córki.
Dodam jeszcze, że mają konsystencję mięciutkiego brownie, bardzo delikatne. Trzeba z nimi ostrożnie. Polecam zatem silikonowe foremki do donatow, bo one są elastyczne przy wyciąganiu. Kupiłam na allegro formy po 6 pączków o średnicy chyba 6,5cm. Obie formy kładę na blaszce jednej i piekę. Pączusie przechowuje w pudełku w lodówce.
Zrobione na jutro, spróbowałam i o Boże jakie to dobre🤤🤤
Pyszności!!! <3 Ale do polewy dodałam trochę słodzika, dla mnie zbyt wytrawna. 🙂
Ciastka wyszły puszyste tylko dlaczego nie chciały mi wyjść z formy ? Przy wyciąganiu rozwalały się 😔
Ciężko powiedzieć – może być wina konkretnego składnika. U mnie wychodziły ładnie. Możesz napisać priv jakich składników użyłaś 🙂
Są przepyszne .Wnusia z celiakii przypada za nimi.Dziękuję za przepis ♥️