Przepis na Fit Kopiec Kreta bez Pieczenia bez Cukru Keto Low Carb Deser na Zimno

Pyszny deser przypominający ciasto kopiec kreta – moja wariacja bez pieczenia i w wersji niskowęglowodanowej. Kremowy, ale zwarty spód czekoladowy, ścięta masa śmietankowa z zatopionymi bananami i wykończenie w postaci mojej kruszonki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej połączonej z mąką migdałową. Proste, szybkie, zdrowe i smaczne! Może być równie dobrze pysznym torcikiem urodzinowym na zimno!

 

Spód:

  • 50 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • łyżka mascarpone
  • dwie łyżki gęstej części mleczka kokosowego
  • 50 g mąki migdałowej
  • krople słodzące o smaku bananowym

Po prostu połącz wszystkie składniki i wyłóż na spód formy z papierem – dobrze będzie na moment schować do lodówki do schłodzenia.

druga wastwa:

keto nutella bez laktozy z mojego przepisu – pół wykorzystałam 🙂

Jeśli będzie odpowiednio schłodzony i zwarty spód to bez problemu posmarujesz go kremem z mojego przepisu. Wstaw do lodówki ponownie. Jeśli chcesz skrócić czas wykonania to możesz pominąć kremową warstwę nad spodem, ale jest przepyszna i daje fajną różnicę tekstur 🙂

wastwa z bananami:

  • pozostała część mascarpone (było opakowanie 250 g)
  • reszta puszki mleczka kokosowego (400 g po odjęciu tych 2 łyżek z pierwszej warstwy) razem z wodną częścią
  • 2 łyżki żelatyny
  • krople słodzące o smaku bananowym
  • 2 banany

Podgrzej mleczko kokosowe i rozpuść w nim mascarpone i żelatynę. Poczekaj aż się schłodzi i lekko stężeje. Wtedy osłodź kroplami lub syropem do smaku i zatop babany. Lekko ściętą masę przełóż na spód.

góra:

  • 60 g czekolady – rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 100 g mąki migdałowej
  • krople słodzące o smaku bananowym

Po prostu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z mąką migdałową. Wysyp na masę z bananami i przyklep dłońmi aby się „przykleiła” nasza kruszonka w miarę. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia i już!

forma: 15×21 cm

Kcal całości ok. 3859 – waga ok. 1180 g

w 100 g ok. 330

T: 29 B: 6 Wn: 8,3

pokroiłam na 12 kawałków, więc porcja to będzie właśnie około 100 g

 

Przepis pochodzi z ebooka „letniego” – bo bez pieczenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *