Donuty Oreo już były, ale teraz coś całkowicie bez odpalania piekarnika. „Ciasteczka” z czekolady i mąki migdałowej, ścięty krem i kilka wzorków z czekolady dla dekoracji i masz super atrakcyjne i smaczne pączki bez pieczenia! Ekpresowe, proste – 5 składnikowe pączki bez obróbki termicznej!
Składniki na 12 donutów:
- 120 g czekolady ciemnej bez cukru
- 100 g mąki migdałowej
- Puszka mleczka kokosowego (400 g)
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- Opcjonalnie słodzidło wedle uznania do smaku – polecam w kropelkach lub syropie do takich przepisów – ja użyłam waniliowe kropelki – sprawiają, że w ogóle nie czuć kokosa
Przygotowanie
1. Podgrzej mleczko kokosowe tak aby rozpuścić w nim żelatynę. Następnie dodaj mascarpone i zblenduj. Odstaw do przestudzenia.
2. Zrób ciasteczko bez pieczenia: rozpuść czekoladę i wymieszaj z mąką migdałową. Wyłóż na talerzyk i wstaw do lodówki.
3. Foremki silikonowe wypełnij kawałkami „ciasteczka” do połowy i zalej kremem z mleczka kokosowego i mascarpone (jeśli nie możesz nabiału możesz z samego mleczka kokosowego).
4. Wstaw do lodówki do stężenia.
5. Na koniec zrobiłam dekoracyjne szlaczki z czekolady!
Błyskawiczne, proste i smaczne!
Możesz zrobić takie Ala kopiec kreta wtapiając kawałki banana!
Jeden pączek ma ok. 175 kcal
T: 16 B: 3 Wn: 3
Paczki poprostu megasne, dziekuje za te przepisy!
Dziękuję za przepis. Zrobiłam je w formie mufinek i są obłędne. A do tego łatwe w wykonaniu (a dla mnie to ważne).
Aż żałuję, że wcześniej tylko obserwowałam, zamiast działać i robić:D Te donuty są przepyszne:) dziękuję, a od weekendu biorę się za inne przepisy;))
Pyszne, przepyszne, przeprzepyszne… obawiam się o swoją formę. Ale dziękuję Sylwia.
Szybkie pytanko. Mleczko kokosowe jakiekolwiek, czy może te bardziej keto, ok 21%? Bo takie najczęściej miałam w gotowych jadłospisach
Najlepiej oczywiście pełnotłuste – ma więcej smaku i części gęstej z miąższu 🙂
Robią robotę. Szybko się je robi i są pyszne.
No i do tego zdrowe i sycące 🙂