A co powiesz na pierniko sernik bez pieczenia – ekspresowy – puszysty i kremowy jednocześnie? Trzy różne warstwy plus dżem – serowa masa otulona piernikowym spodem, dżemem i górą z chrupnięciem? To jeden z ostatnich moich eksperymentów zakończonych powodzeniem przed tymi świętami!
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego
- 200 g jogurtu greckiego gęstego
- pół szklanki wody
- 3-4 łyżki żelatyny – mniej lub bardziej kremowe wedle gustu
- 2 łyżki przyprawy korzennej (u mnie „do kawy” z e-superfood – kod: PRZEKETONOWA daje tam rabat) oczywiście mniej lub więcej do smaku wedle uznania
- 200 g mąki migdałowej
- 40 g kremu „słony migdał” (też z w/w sklepu) może być tez inny krem orzechowy „masło orzechowe”
- 140 g czekolady
- 20 g oleju kokosowego
- słodzidło do smaku wedle uznania – użyłam sosu z Good Good „klonowego” bez cukru
- Przygotowanie:
- 1. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Jeśli nie masz słodzika w płynie możesz rozpuścić od razu erytrytol lub inne słodzidło. Odstaw do przestudzenia.
- 2. Zmiel twaróg na gładki krem. Dodaj jogurt, zblenduj i na koniec zmiksuj razem z żelatyną z pkt. 1 i odstaw.
- 3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z kremem orzechowym i olejem kokosowym. Dodaj w tym miejscu przyprawy korzenne. Połącz z mąką migdałową ucierając łyżką tak aby migdałowa mąka była pokryta brązowym kolorem.
- 4. Połącz 1/3 kremu sernikowego z 1/3 migdałowo czekoladowej mieszanki. Wylej na formę wyłożoną papierem – u mnie 20×20 cm (powinno być dosyć gęste – jeśli nie będzie wstaw na moment do lodówki do stężenia). Na to wylej serową masę – i wstaw na około 8 minut do lekkiego stężenia do lodówki – tak aby udało się posmarować dżemem – w razie potrzeby na kilka minut dłużej.
- 5. Posmaruj dżemem – u mnie czereśniowy z tego samego sklepu – około 100 g. Na koniec wysyp równomiernie „piernikową kruszonkę z punktu 3”. Dociskając dłońmi przez papier lub nie „przyklej” do poprzednich warstw. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Forma może być mniejsza – u mnie nie było wysokie.