Muffiny Jajeczne o Smaku Gołąbków z Brukselką Bez Mięsa Wege Keto Zdrowe Śniadanie

Brukselka nie musi być nudna i mdła, a ochota na smak gołąbka nie musi kojarzyć się z godzinami pracy w kuchni. Sprawdź mój sposób na zdrowe i pyszne śniadanie. Mufiiny jajeczne z brukselką zapieczone z pomidorowym kremem przypomną ci smaki sprzed diety niskowęglowodanowej! Przepis jest wegeteriański, ale możesz oczywiście dodać mięsko.

 

Składniki:

  • 150 g brukselki
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 30 g cebulki
  • 3 duże jaja/ 4 mniejsze
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki chrzanu w proszku
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyj i ugotuj brukselki do miękkości. Odstaw do przestudzenia. Po przestygnięciu pokrój je, ale niezbyt drobno.
  2. Zmiksuj w blenderze jaja. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub jeśli masz taki mocno mielący blender z ostrzem to zmiksuj razem z jajami). Dodaj przyprawy i wrzuć pokrojone brukselki.
  3. Przelej do foremek (u mnie silikonowe) na muffinki najpierw staraj się brukselki w jaju – jeśli wydobędziesz wszystkie zalej jajecznym rzadkim kremem pozostawiając odrobinę miejsca (bedzie jeszcze pomidorowy sos).
  4. Piecz przez 10 minut w 120 stopniach z termoobiegiem (powinny się lekko zarumienić – mają być już zwarte).
  5. Otwórz piekarnik i nałóż na górę sos (passata z łyżką oliwy – u mnie była już z czosnkiem, ale jeśli nie masz takiej to polecam dodać czosnek) po 3 łyżeczki na muffinkę wyszło.
  6. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Wyszło mi 8 muffinek.

Kcal całości ok. 503

T: 293 B: 33,5 Wn:14,6

 

2 Comments on “Muffiny Jajeczne o Smaku Gołąbków z Brukselką Bez Mięsa Wege Keto Zdrowe Śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *