Ciasto, którym łatwo oszukać! Do złudzenia przypomina klasyczną bułę z makiem – miękkie ciasto ze słodką makową masą polane lukrem bez cukru! Zafunduj sobie i bliskim odrobinę zdrowej słodyczy w te święta! Pierwszy taki przepis na ciasto keto z makiem z mąki bambusowej! Sprawdź już teraz, by zrobić próbę przed świętami! Przepis na małą foremę – 15×21 cm – jeśli robisz w większej zrób z podwójnej porcji składników.
Zaczniemy od przygotowania masy makowiej (musi się namoczyć):
Składniki:
- 130 g mascarpone
- 40 g masła orzechowego
- 40 g masła
- 200 g maku niebieskiego
- 30 g erytrytolu
- (opcjonalnie)skórka z pomarańczy lub aromat
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone doprowadzając do kremowej konsystencji. Dodaj masła i wsyp mak, grzej przez chwilę mieszając i odstaw.
- Zblenduj/zmiel mocno i odstaw na kilka godzin. U mnie stało przez noc. Skórkę z pomarańczy daj po przestudzeniu – doda aromatu!
Składniki na ciasto:
- 120 g mascarpone
- 30 g masła
- 5 jaj
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g erytrytolu lub innego słodzidła
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia (ja nie dałam)
Przygotowanie:
- Mascarpone rozpuść podgrzewając delikatnie i mieszając, dodaj masło – zamieszaj i odstaw.
- Ubij białka na stywno, dodaj żółtka, sypkie składniki oraz masłany krem (już niegorący) z punktu pierwszego).
- Wylej 3/4 masy do formy wyłożonej papirem i wyłóż delikatnie masę makową małymi łyżkami tak by nie opadła na dno. Przykryj resztą ciasta.
- Piecz około 25-30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem – ma być lekko rumiane z góry – w razie potrzeby przytrzymaj dłużej.
Lukier:
- 60 g mascarpone
- 30 g masła
- słodzidło
- możesz dodać sok z cytryny
Lukier przygotowujemy w podobny sposób rozpuszczając mascarpone z masłem, dosładzając wedle uznania.
Twoje makowce są super ale ten przebija wszystkie. Gratuluję
Co z przypadku jak mamy tylko mak mielony?
Wtedy nie musimy gotować i blendować masy – mielony nawet lepiej 🙂
Rewelacyjny, niczego mu nie brakuje, nieketo podniebienia też mlaskały 😍
Dla mnie mega sztos ⭐❤️ pierwszego dnia trochę mi mak chrupal ale na drugi dzień zmiękł i super. Uwielbiam Twoje przepisy
Uwielbiam makowiec i twoje przepisy 🫶