Cynamonki trochę inaczej – może odbiegają od tradycyjnych, ale przynajmniej nie są suche jak na takie keto i nie mają w sobie ani mąki kokosowej, ani łuski babki jajowatej. Wcale nie musisz się bawić w składanie – możesz po prostu posmarować kremem i zwinąć roladę i pociąg w kawałki.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g błonnika bambusowego
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 5 jaj
Składniki na krem:
- 150 g mascarpone
- 100 g masła
- dwie łyżki cynamonu
- słodzik do smaku
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej chałkowata jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i jednocześnie mieszającrozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij na sztywną pianę białka z erytrytolem.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20×40 cm. Przykryj papirem – będzie bardziej miękka z góry.
- Piecz ok. 10 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy.
8. Mascarpone należy rozpuścić do kremu jak do ciasta – w rondelku podgrzewając i mieszając. Na koniec dodaj masło, wymieszaj, dopraw cynamonem i odłodź wedle uznania.
9. Możesz po prostu posmarować ciasto i zwinąć w roladę i pociąć. Ja to zrobiłam odrobinę inaczej. Przekroiłam na paski, które następnie pokroiłam na pół i smarując miękką część (wewnętrzną) zwijałam ślimaki. Jest późno, ale jutro dorzucę zdjęcia z przygotowania, a póki co odsyłam na instagram gdzie jest video i wszystko widać 🙂
Zrobiłam. Przepychota. Jak nie keto. Tylko nie ma podanej ilości PDP. Ja dałam pół łyżeczki i wyszło ok.
Nie ma ilości, bo ja nie dałam 🙂 Proszek jest opcjonalny – wystarczy szczypta.
Przepis na ciasto rewelacja, nie zapychajace a jak sie przelozy kremem to nie ma roznicy czy keto czy weglowe.
Cynamonki smak mojego dzieciństwa 😊 a twoje w wersji keto biją węglowe na głowę, dzięki 🫶