Keto Bułka Ciasto Wytrawne Propozycja na Słono Bambusowe Ciasto ze Szpinakiem

Ciasto na słono, które wyszło od mistrzowskiej chałki. Ja to polewam jeszcze oliwą i zjadam na śniadanie. Mega proste i wygodne jedzenie na wyjazd, do pracy, do szkoły czy też na piknik! Może być dodatkiem lub pełnowartościowym posiłkiem. Krem możesz wymienić na inny jeśli chcesz.

 

Składniki na foremkę o wymiarze 15×19 cm:

  • 4 duże jaja
  • 100 g mascarpone
  • 40- 50 g masła klarowanego
  • 20-30 g mąki bambusowej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Rozpuść mascarpone mieszając i podgrzewając. Wyłącz kuchenkę i dodaj masło klarowane i wymieszaj. Odstaw.
  2. Ubij białka na sztywno. Dodaj żółtka oraz pozostałe składniki.
  3. Wylej masę i ułóż przestudzone pesto lub piecz samo jeśli chcesz bez dodatków (przepis na krem szpinakowy poniżej) i piecz około 20-25 minut 1 150 stopniach z termo obiegiem.

Krem/Pesto szpinakowe:

  • 300 g szpinaku świeżego
  • 3 ząbki czosnki
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g serka śmietankowego w stylu philadelphia
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Podsmaż na olIwie szpinak, jeśli już będzie mokry dodaj serek, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Ja zblendowałam na krem, ponieważ mam aparat ortodontyczny – nie musisz tego robić, ale polecam.

   

3 Comments on “Keto Bułka Ciasto Wytrawne Propozycja na Słono Bambusowe Ciasto ze Szpinakiem

  1. Świetny przepis! Użyłam troszkę większej blaszki i wyszła pyszna foccacia, krem szpinakowy podałam osobno jako dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *