Piernik z awokado to nic innego jak delikatnie zmodyfikowane brownie z awokado, który już ma wielu fanów. Nie czuć ani awokado, ani jabłka – ciasto miękkie, wilgotne, aromatyczne.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 40-60 g kakao wedle uznania
- 60 g erytrytolu
- 100 g masła / oleju kokosowego
- 1 awokado
- 2 jabłka mniejsze lub jedno większe
- 30 g mąki bambusowej (możesz pominąć jeśli lubisz bardziej wilgotne)
- 2 łyżki cynamonu
- łyżka kardamonu
- szczypta chilli, imbiru, gałki musztatołowej
Przygotowanie:
- Białka ubij ze słodzidłem na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce wymieszaj rozpuszczone masło z kakao i resztą: zblendowanymi jabłkami i awokado na paćkę. Tam wrzuć też żółtka i zamieszaj
- Na koniec ciemną masę delikatnie wymieszaj z białkami i dodaj błonnik bambusowy.
- Piecz przez ok. 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Moja foremka: 15×21 cm
Polewa: dżem wiśniowy bez cukru po prostu górna warstwa: około 120 g mascarpone, pół łyżeczki żelatyny, łyżka masła orzechowego, sos klonowy bez cukru (może być inny słodzik) i cynamon do smaku. Po prostu rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając – dodaj żelatynę i pozostałe składniki.
Ciasta z awokado to faktycznie fenomen – wypełnione po brzegi wartościami odżywczymi, a w wypiekach z czekoladą nadaje im niepowtarzalnej kremowości. Ciasto wskakuje na listę do wypieków świątecznych 🙂
Będę testować w weekend 🙂
Czy zamiast mąki bambusowej mogę użyć kokosowa? Pozdrawiam
Niestety (i stety) nie. Bardzo rzadko używam mąki kokosowej. Ona potrafi wiele zepsuć, więc u mnie w niewielu przepisach się pojawia jedynie do zagęszczenia – tylko tam gdzie nie zepsuje smaku i konsystencji 🙂
jestes mistrzynia, probowalam roznych przepisow i kupilam wiele ksiazek kucharskich keto i niestety bardzo czesto mnie rozczarowywaly. Czasem byly nawet niezjadliwe. Twoje wszystkie sa pyszne i zawsze sie udaja. Dziekuje za czas jaki poswiecasz na proby i oczywiscie ze dzielisz sie tym z nami. 😘💪👍