Keto Kremówka Ciasto Parzone bez Cukru Bezglutenowe z Mąki Bambusowej Przepis Prawie Jak Karpatka Bardziej Napoleonka

Ciasto początkowo miało być karpatką, ale nie wyrosły mi takie bąble – nie dałam proszku do pieczenia i prawdopodobnie dlatego się tak stało. Tak czy siak to ciasto z budyniem jest niesamowicie pyszne. Nie jest to fit przepis – jak na takie ciasto przystało – krem jest kaloryczny i tłusty – no przeketo!

Składniki na ciasto:

  • 120 ml wody
  • 50 g masła
  • 40 g mąki bambusowej
  • 30 g budyniu (proszek) lub skrobi
  • 3 jaja
  • 50 g erytrytolu lub inne słodzidła wedle uznania
  • (zapomniałam) łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń:

  • 400 g mascarpone
  • 200 g masła
  • łyżeczka gumy guar (możesz dać budyń w proszku waniliowy oczywiście)
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do garnka, umieść masło – podgrzewaj aż się rozpuści i zagotuje i zdejmij z palnika.
  2. Wsypuj powoli mieszankę skrobi z błonnikiem bambusowym mieszając energicznie. Wyjdzie ci budyniowa forma, nawet klucha – byle nie było zbyt dużo grudek. Odstaw do przestudzenia.
  3. Dodaj jaja i mieszaj dokładnie. Pomóż sobie blenderem. Powinno wyjść średnio gęste – rzadkie – budyniowe. Tutaj możesz dodać słodzidło i proszek do pieczenia, o którym zapomniałam – może Tobie wyrosną bąble.
  4. Połowę ciasta przełóż do blaszki wyłożonej papierem i piecz 30-35 minut – lekko się zarumieni – w 150 stopniach z termoobiegiem. Następnie upiecz drugi placek. Moja blaszka: 15×25 cm.
  5. Budyń: umieść w garnku masło i mascarpone i mieszając – podgrzewając rozpuść tak by połączyć w jednolity krem. Dodaj aromat i gumę guar i zmiksuj przez dosłownie kilka sekund. Po przestygnięciu wyłóż na grubszy placek i przykryj delikatnie dociskając drugim plackiem.
  6. Wstaw do schłodzenia do lodówki. Ja posypałam jeszcze na górze miksem erytrytolu w pudrze z odrobiną budyniu waniliowego bez cukru.

10 Comments on “Keto Kremówka Ciasto Parzone bez Cukru Bezglutenowe z Mąki Bambusowej Przepis Prawie Jak Karpatka Bardziej Napoleonka

  1. Nigdy nie sadziłam, że można zrobić kremówkę na keto, a przy tym wykorzystać minimalnie składników. Kremówka w formie klasycznej nie jest wypiekiem prostym, ale w wersji ketogenicznej wygląda absolutnie banalnie!

  2. To jest pyszne jak karpatka ❤️ Twoje przepisy są super. Wyszły mi bomble bo ucieralam kula drewniana 😀 zawsze moja mama tak ucierala ciasto normalne na karpatkę polecam

    • Robiłam już chyba z 4 razy dla mnie jak karpatka przepyszne i znika w mgnieniu oka 😍😍

  3. Kiedy człowiek myśli że z racji wyboru sposobu odżywiania musi zrezygnować z wielu pyszności, wtedy Przeketonowa wrzuca przepis na takie ciacho 🙂
    Dziękuję!

  4. Bąbli nie było. Ale po fakcie przeczytałam, że po ucieraniu drewnianą pałką mogą się pojawić. Muszę najpierw pałkę zakupić 😅 jak ktoś lubi bardziej słodko, to można coś dodać do kremu

  5. Zrobiłam w zmienionej wersji. Wyszła obłędna. Moja masa była z budyniu bez cukru ugotowanego na mleku kokosowym z erytrytolem i mascarpone. Ciasto z tego przepisu. Niestety nawet z proszkiem do pieczenia nie wychodzą bąble, ale nic nie szkodzi. Ciasto jest świetne. Gorąco polecam. Banalne do zrobienia a robi wrażenie

  6. Dodałam proszku do pieczenia, ale nie powstała nawet jedna fala. Ciasto jest równe, jak tafla jeziora 😛 Ale ja jestem jak kwiat lotosu, przyjmuję takie, jak jest, bo jest pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *