Ciasto Salceson Korzenny z Jabłkami Bezglutenowe Bez Cukru Przepis Keto Low Carb

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłka w środku podkręcony nutami korzennymi to idealna propozycja na jesień. Jabłka zawsze dobrze komponują się z cynamonem, więc zatopiłam je w swoim murzynku bambo!

Składniki:

  • 4 duże jaja / mniejszych 5 jaj
  • 100 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 60 g czekolady najlepiej najprawdziwszej ciemnej + do polewy 10-20 g
  • 30 g mąki bambusowej
  • 20 g budyniu czekoladowego/waniliowego bez cukru (proszek)
  • 20 g cynamonu
  • (opcjonalnie) 5 g kardamonu, szczypta chilli i imbiru
  • 50 g erytrytolu
  • duże jabłko lub dwa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (możesz pominąć)

Przygotowanie:

1. Rozpuść podgrzewając razem i mieszając niesustannie olej kokosowy z czekoladą i odstaw do przestudzenia.

2. Jabłka w tym czasie obierz i pokrój w plastry, paski, kostki – dowolnie.

2. Ubij białka z erytrytolem, dodaj żółtka. Powoli wlewaj przestudzony czekoladowy krem, sypkie składniki (mieszając). Wrzuć jabłka, wymieszaj.

3. Przelej do formy wyłożonej papierem tak aby jabłka były pokryte ciastem i piecz około 25-30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

4. Odczekaj chwilę zanim wyjmiesz z piekarnika.

5. Weź kostkę czekolady lub dwie i smaruj jeszcze ciepłą górę do momentu aż się rozpuści. Możesz oczywiście rozpuścić i polać. Tak się mniej marnuje i nie trzeba zmywać dodatkowego naczynia 🙂 Posypałam to jeszcze cynamonem.

 

Makro ciasta bez jabłek i polewy:

Moja blaszka to 15×21 cm

Kcal. ok 307 w 100 g – całość ma ok 540 g

T: 27,66 B: 7,2 Wn: 1

 

1 Comments on “Ciasto Salceson Korzenny z Jabłkami Bezglutenowe Bez Cukru Przepis Keto Low Carb

  1. Pierwsze ciasto jesienne w tym sezonie i od razu hit! Sama masa smakuje najprawdziwszym piernikiem, jabłko nadaje wilgotności pozwala ciastu kilka dni przetrwać, a przy odrobince kreatywności będzie idealną bazą dla innych jesiennych owoców 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *