Przepis, który może być zarówno keto jogurtem jak i lodami po mocniejszym schłodzeniu. Pyszne, lekkie, odżywcze i takie letnie. Jeśli nie lubisz wiśni możesz wymienić na inny owoc – tutaj pasuje wszystko! Użyłam moich ulubionych batoników bez cukru do spodu – dzięki czemu jest też chrupki element – możesz pominąć oczywiście lub wymienić na orzechy, wiórki kokosowe itp.
Składniki na formę 15×21 cm (możesz zrobić w pucharkach, słoiczkach na cały tydzień lub z połowy porcji na kilka dni):
- 250 g mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 3- 3,5 łyżki żelatyny
- łyżeczka gumy guar (opcjonalnie)
- 100 g wiśni
- opcjonalnie słodzidło wedle uznania
- 3 batony Adonis: zamówisz na www.adonis-foods.de lub jeśli uk to www.adonis-foods.com z kodem: SYLWIA15 – rabat *UWAGA! Zamawiając z innym kodem nie wspierasz mojej twórczości.
Przygotowanie:
- Podgrzewając i mieszając rozpuść mascarpone do kremowej formy. Dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Dodaj jogurt i wymieszaj.
- Podziel na dwie nierówne cześci.
- Do mniejszej dodaj wydrylowane wiśnie i zblenduj na gładki krem. Dodaj gumę guar (możesz pominąć – jeśli może być kremowe)
- Odstaw obie masy do lekkiego stężenia w chłodne miejsce.
- Wyłóż formę papierem lub przygotuj słoiczki.
- Pokrusz batoniki i ugnieć tworząc zbity spód. Możesz pominąć ten krok lub dać chrupki akcent do środka/ na samą górę.
- Wylej już lekko stężoną białą masę, nastepnie wstaw do lodówki na 10 minut aby stężało mocniej i wylej owocową warstwę.
- Wstaw do lodówki.
Zamiast nabiału możesz użyć mleczka kokosowego wraz z wodną częścią.
Myślę, że to przepis dobry na każdą porę roku. Spód i biała pianka klasycznie bez zmian, zaś górę mogą zdobić za każdym razem inne owoce i będzie to zupełnie inny deser 🙂