Ekspresowy torcik idealny na urodziny lub na każdą inną okazję. Prosty w przygotowaniu, bez przekładania – do zrobienia przez każdego największego amatora wypieków. Czekoladowy spód w połączeniu z wiśniowym dżemem zatopionionym w puszystej chmurce…w sezonie mogą być świeże owoce.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 20 g mąki bambusowej
Przygotowanie:
1. Rozpuść mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.
2. Wyłącz gkuchenkę i dodaj czekoladę. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw.
3. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę.
4. Dodaj do białek żółtka, mąkę, kakao i masę maślano czekoladową. Połącz delikatnie delikatnie na niskich obrotach.
5. Przelejdo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
6. Chłodzimy ciasto w lodówce. W tym czasie robimy chmurkę:
- 150 g mascarpone
- 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- Słodzidło do smaku
- 2 łyżki żelatyny
Przełóż do rondelka mascarpone i jogurt – podgrzej, by rozpuścić w kremie żelatynę. Mieszając dosłodź wedle uznania. Zblenduj dokładnie i odstaw do przestudzenia. Najlepiej do lodówki – by stężało delikatnie.
7. Zetnij „skórkę” i układaj lekko ściętą chmurkę – następnie nałóż łyżeczką miejscowo równomiernie dżem wiśniowy lub inny smak.
8. Wstaw do lodówki do całkowitego ścięcia chmurki.
9. Dla dekoracji: figle z paska roztopionej czekolady (opcjonalnie). Możesz także wylać czekoladę na całość lub zetrzeć na tarce.
A zamiast bambusowej można migdałowa?
Raczej zmieni mocno konsystencję. Polecam jeśli już ten przepis na ciasto na spód Brownie bez Mąki
Jakiej dokładnie mąki bambusowej używasz marki? Pytam bo widzę, że często jej używasz w przepisach
Robiłam to od razu gdy pojawił się przepis i jeśli spód stanowi brownie, to każda góra będzie tu idealnie pasować!