Pyszne lekko kawowe lody bez cukru i bez laktozy. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. To jest dokładnie to samo co dałam do kremu tiramisu. Dobre zarówno prosto z lodówki w miseczce jak i schłodzone w zamrażarce w foremkach.
Oczywiście można użyć mascarpone zamiast mleczka kokosowego i zrobić coś bliżej klasyki tiramisu. Delikatnie kawowe lody w połączeniu z kakaową nutą zaspokoi najbardziej wysublimowane podniebienia. Lubisz lody, tiramisu…ale nie możesz mlecznych produktów? Spróbuj tego przepisu. Uprzedając pytania – kokos czuć tylko troszeczkę, ale bardzo tu pasuje.
Składniki:
- 200 g mleczka kokosowego
- 2 żółtka – oczywiście pod warunkiem, że z dobrego źródła mamy jaja
- 20 g erytrytolu (lub więcej do smaku)
- 10 g kakao (lub więcej do smaku) możesz pominąć, ale moim zdaniem pasuje
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (też można modyfikować)
- pół łyżeczki gumy guar – chyba, że gęste mleczko to chyba nie trzeba
Przygotowanie kremu:
1. Utrzyj żółtka z erytrytolem na kogel mogel.
2. Podgrzej mleczko kokosowe tak by rozpuścić kawę i kakao, odstaw na chwilę do przestudzenia.
3. Dodawaj powoli puszysty kogel mogel do kremu mieszając.
kcal całości ok. 507
Wnetto w całej masie: ok. 3.86 g
w 100 g ok. 188
T: 18,3 B: 3,75 Wn: 1,4
około 60 kcal w jednym lodzie
Z braku patyczków do lodów powstały lody w kubeczku, ale smak pozostał ten sam, a to przecież czyste tiramisu! Co więcej, zaspokajają pragnienie na słodkie i spokojnie mogą zastąpić przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami.
Wjadą w weekend jak nic 😊
Będą robione 🙃
Robiłam już niejednokrotnie 😍
zmrożone smakuje mi najlepiej
Ciężko przestać jeść 😂
Fanka kokosa i kawy poleca 🫶😂