Fit Chałka z Owocami Letnie Ciasto Przepis Keto Low Carb

Pyszne, mięciutkie ciasto z owocami to moje ulubione z letnich ciast. Już zaczęły się pojawiać w sklepach pierwsze truskawki, więc to już czas by zaprezentować mój popisowy przepis. Nie dość, że prawie nie ma węglowodanów to jeszcze jest bez orzechów i bardzo fit! Dobre nie tylko na keto.

 

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g błonnika bambusowego
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 6 jaj
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • owoce lub dżem

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej.

Przygotowanie:

  1. Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
  2. Ubij biała z erytrytolem.
  3. Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ułóż delikatnie owoce lub dżem. Nawet jeśli pójdzie na dno to i tak da się chwycić do ręki.
  6. Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja blaszka ma średnicę 18 cm, ale może być większa – ciasto mi trochę ucieło :).
  7. Poczekaj z wyciągniecięm ciasta chwilę.

 

Nie używaj raczej owoców mrożonych – lepiej świeże jeśli już – ciasto nie jest suche i może wyjść zbyt wilgotne, a mrożone owoce puszczą sporo wody. Już niedługo będzie sporo owoców sezonowych, które świetnie nadają sie pod keto – owoce jagodowe, jabłka. Ps. Baza jest dokładnie ta sama co do jabłecznika 🙂 .

Owoce raczej zejdą na spód, ale jeśli nie będzie się dało chwycić i puszczą za dużo wody to możesz przewrocić i zrobić górę z dołu 🙂 . Można posypać erytrytolem w pudrze.

 

Ta baza jest doskonała, uniwersalna – nadaje się świetnie pod biszkopt na keto tort czy każde inne ciasto.

 

Makro bez owoców:

Kcal w 100 g ok. 257

T: 21,5 B: Wn: 1,05

 

Sprawdź także przepis na podobne ciasta z owocami:

18 Comments on “Fit Chałka z Owocami Letnie Ciasto Przepis Keto Low Carb

  1. Piekłam to ciacho jako jabłecznik, ale truskawki pasują tu zdecydowanie bardziej. Jeden szczegół, a robi ogromną zmianę! Od siebie dodałam odrobinę masła orzechowego na wierzch i polewę czekoladową, smakuje absolutnie wspaniale 🙂

  2. Upiekłam ciacho dzisiaj z rabarbarem. Pyszne! Mój syn zażyczył sobie z kruszonką. Niewiele myśląc połączyłam mąkę migdałową z masłem i erytrytolem i kruszonką posypałam surowe ciasto.
    Nie wpadłam na to że ciasto jest tak mięciutkie że cała kruszonka się w nim zatopiła. Wyszło mimo wszystko doskonałe – z kulkami kruszonki w środku😋

      • O super pomysł a podpowiedz jeśli 35 minut całe pieczenie to ile 10 min przed koniec nałożyć kruszonkę ?
        Ile czasu potrzebuje mąka migdałowa żeby się upiec ?
        Pytam bo od niedawna na keto I dopiero poznaję te mąki.
        I czy jeśli jest na proszku do pieczenia po otworzeniu piekarnika nie opadnie ?
        Chcę dzisiaj zrobić a nie chcę czegoś zepsuć 🙃

        • 35 minut wystarczy całemu ciastu na spokojnie w przypadku obu mąk. Więc jeści robimy kruszonkę to wystarczy otworzyć piekarnij i wrzucić ją mniej więcej 8-10 minut prze końcem – to się nie musi upiec, bo w zasadzie surowe też jest jadalne, ale będzie rumiane 🙂 . Może delikatnie opaść szczególnie opcja z mąką migdałową – bambus już tyle razy robiłam i sprawdzałam różne opcje – bez proszku do pieczenia możesz robić nawet przeciąg piekarnikiem i wyciągnać od razu i nic się nie stanie 🙂 .

          • Wypróbowałam, moja wyszła super, u mnie z borówkami. Polecam

  3. No chałka wymiata. Upiekłam z rabarbarem …. Luuuudzie. Niebo w gębie
    Pozdrawiam przechalkowo

  4. Przepyszne ciasto. Konsystencją coś pomiędzy sernikiem a biszkoptem. Zrobiłam na urodziny syna z myślą o dorosłych, a wszystkie dzieciaki się zajadały 😁

  5. Piekłam już dwa razy, jest przepyszne. Robi się szybciutko. Jeszcze nie raz do niego wrócę.😋😋😋

  6. Upiekłam w formie muffinek z truskawkami – wyszły 34 sztuki ❤️ jadło sporo osób nie keto i wszystkim bardzo smakowały. Dzięki za przepis.

  7. Ciasto naprawdę zaskakuje. Spodziewałam się kolejnego sernika, ale konsystencja jest zupełnie inna. Dodałam więcej proszku do pieczenia (łyżeczka) i następnym razem chyba dodam trochę więcej erytrytolu.

    • Oczywiście – każdy lubi inny poziom słodyczy 🙂 . Przemiło mi, że udało mi się pozytywnie zaskoczyć przepisem.

  8. Piekłam to ciasto już wiele razy i zawsze wychodzi ☺️ najlepsze jak dla mnie z rabarbarem lub dżemem jabłkowym Pychaaa !! 😍

  9. Upiekłam jako biszkopt, nasączyłam kawą i przełożyłam bitą śmietaną Pięknie się kroi i taaakie pyszne 😄

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *