Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie robiłam mazurka – ani na keto, ani przed keto. Nawet nie jadłam takiego ciasta. Wzorując się tym co widziałam po prostu stworzyłam coś podobnego – mam nadzieję, że jest zbliżone do oryginału. Jeśli to nie o to chodziło to mnie poprawcie 🙂
Kruche ciasto:
Składniki:
- 50 g masła
- Szklanka mąki migdałowej
- 40 g słodzika
- 3 żółtka
- Masło rozpuść i połączycz wszystkie składniki.
- Wyłóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, uklep, podziuraw widelcem i piecz w 160 stopniach 15 minut z termoobiegiem. Wyciągnęłam na boki jak to w mazurku – jest plastyczne, więc nie będziesz mieć z tyym problemu.
Krem 1:
- 150 g mascarpone
- 100 g masła orzechowego
- sól morska do smaku
- aromat karmelowy wedle uznania
Rozpuść mascarpone z kremem orzechowym, by połączyć w jednolitą masę podgrzewając na małym ogniu – mieszając nieustannie.
Po wyjęciu ciasta i po całkowitym przestudzeniu wyłóż karmel z masła orzechowego – wstaw do lodówki – ma zgęstnieć. Warstwa numer 3: Następnie posmaruj kwaśnym dżemem lub frużeliną – u mnie czarna porzeczka.
Warstwa numer 4:
- 100 g mascarpone
- 40 g tłuszczu kakaowego – jeśli nie masz to pomiń tę warstwę
Rozpuszczamy podgrzewając delikatnie i mieszając – do tego też dałam odrobinę aromatu karmelowego. Wyszedł krem a’la biała czekolada. Po wylaniu na dżem również wstaw do lodówki, by odrobinę stwardniało – nie chcemy by się warstwy zmieszały.
Warstwa numer 5:
- 50 g masła
- 50 g masła orzechowego
Tak samo – pogrzej – ale włóż do tego samego rondelka, by wydobyć smak po tłuszczu kakaowym 🙂
Po ostatniej warstwie również wstaw do lodówki.
Kleksy z czekolady dla dekoracji.
WAŻNE! Ciasto kruche musi całkowicie wystygnąć przed polewaniem kremami – inaczej zaczną wsiąkać i ciasto już nie będzie miało kruchego spodu.
Możesz dać inne owoce – ważne by nie były zbyt słodkie – jest to przełamanie słodyczy z orzechów i nabiału.
Możesz do ostatniej warstwy dać czekoladę.
Oczywiście jeśli macie inne sprawdzone kremy to można wykorzystać przepis na kruche po prostu 🙂 .
Sprawdź też przepis na babkę i serniczek 🙂
Zrobiłam mazurek wielkanocny na kruchym cieście, na podstawie w/wym. przepisu. Trzymałam się dokładnie podanych produktów i proporcji. Nie stosowałam tylko zapachu karmelowego, bo nie mam. Wyszedł rewelacyjny, bez jakichkolwiek problemów. Jedynie tyle, że był dość cienki. Być może popełniłam błąd w wymiarze foremki ( miałam 24/17 cm ). Może powinna być ciut mniejsza. Mimo to mazurek nie łamał się, nie kruszył. Ekstra, bardzo smaczny, polecam wszystkim nie tylko na keto diecie.
Zrobiłam bez warstwy 4, ale i tak wyszedł pyszny 🙂 jako warstwę 3 dałam dżem truskawkowy bez cukru. Goście mówili, że lepszy niż klasyczny, polecam 😀
Zrobiłam ten Mazurek na Święta i powiem, że jak z przepisów keto najczęściej nie wychodzi to czego bym się spodziewała tak ten Mazurek przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jeden z najlepszych keto słodyczy jakie do tej pory jadłam, jeśli nie najlepszy. Pochłonęliśmy go z mężem w dwa dni 😆 Polecam wypróbować. Ja na pewno będę robić nie tylko od święta 😀
Wprawdzie brakło mi czasu i pojemności żołądka na święta, więc go nie zrobiłam, ale wrzucę tego mazurka na tapet w okolicy weekendu majowego. Wszystko zdaje się tu pasować – kruchy spód, lekka kwaskowość spowodowana obecnością owoców, a zwieńczeniem jest warstwa z masła orzechowego, uwielbiam!
Mąż każe robić drugi raz pod rząd 😍
Rewwlacyn y spód kruchy 🙂
Na podstawie tego epzepisu upiekła.mazurka – zostal okrzyknięty najsmaczniejszym.ciastem w te święta:)
Dziekuje
WYPRÓBOWANE, polecajka!