Mleczna kanapka w wersji z kakaowym biszkoptem coś jak batonik Kinder Delice. Mocno kakaowe i również double cream jak to poprzednie. Obłędne, zdrowe, niskowęglowodanowe! Proste składniki i wykonanie.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 60 g czekolady
- 50 g masła
- 40 g erytrytolu
Przygotowanie:
- Rozpuść masło z czekoladą, odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem, dodaj żółtka i połącz z czekoladową masą.
- Piecz 25-30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem śmietankowy:
- Mały kubek śmietany 36 gęstej z Piątnicy
- Słodzidło opcjonalnie – dodałam 3 łyżki inuliny z cykorii – może być po prostu erytrytol lub ksylitol
Krem czekoladowy:
- 150 g mascarpone
- Pozostałe 40 g czekolady
- Opcjonalnie słodzidło. Dałam kilka kropel aromatu waniliowego
- Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając – dodaj czekoladę, wymieszaj.
Po przestudzeniu ciasta przekrój na pół i posmaruj jednym kremem, później drugim – sugeruję najpierw czekoladowo mascarpone – a później lżejszy – śmietankowy.
Kcal w 100 g ok. 318
T : 3 1,3 B: 5 ,5 Wn: 4
Dzieci w rodzinie zadowolone, tylko zaskoczone, że to mleczna kanapka bez opakowania 😀 Dobrze ubity krem wytrzyma trochę poza lodówką, jednak najwięcej smaku zyskuje świeżo wyjęte z lodówki, jeszcze zimne.
Porcja ciasta na jakiej wielkości blachę?
15×25 cm 🙂