Babka Cytrynowa Keto Przepis nie Tylko na Wielkanoc Low Carb Mało Kalorii

Puszyste, miękkie, kruche a zarazem nie suche ciasto cytrynowe doskonałe na wielkanocny wypiek. Można również robić w foremkach na mini babki do koszyczka. Mocno cytrynowa buła! Jeden z lepszych przepisów z tego bloga. Praktycznie bez węglowodanów, z przeketo lukrem!

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g błonnika bambusowego
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • sok z dużej cytryny
  • aromat cytrynowy dla wzmocnienia
  • dodaj też drobno startą skórkę z cytryny – ja zapomniałam, ale następnym razem będzie 🙂

Przygotowanie:

  1. Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Delikatnie podgrzewając na najmniejszym palniku połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
  2. Ubij biała z erytrytolem.
  3. Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 25-30 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być lekko rumiane z góry.
  6. Poczekaj aż wystygnie.

W trakcie pieczenia ciasta możesz przygotować przeketo lukier:

Przepis na keto lukier:

Składniki na lukier keto:

  • 150 g mascarpone
  • szczypta żelatyny
  • sok z dużej cytryny
  • słodzidło – u mnie krople waniliowe ze stewią

Przygotowanie lukru:

  1. Rozpuść mascarpone podgrzewając – doprowadź do płynnej formy – w tym cipełym mascarpone rozpuść żelatynę.
  2. Wyłącz palnik i wyciśnij sok z cytryny i osłodź do smaku.
  3. Odstaw i posmaruj tym ciasto jak przestygnie.
  4. Posmarowane lukrem ciasto wstaw do lodówki.
  5. Przed podaniem lepiej wyjąć wcześniej – zimne traci miękkość 🙂

Kcal ok. 234 w 100 g

T: 19 B: 6,9 Wn: 1,9

Mąkę bambusową możesz wymienić na migdałową (wtedy jeśli mąka migdałowa to mniej więcej 80-100 g).

27 Comments on “Babka Cytrynowa Keto Przepis nie Tylko na Wielkanoc Low Carb Mało Kalorii

    • Ciężko będzie uzyskać tą samą konsystencję z innym składnikiem. Jeśli musimy wymieniać to można ewnetualnie spróbować z mąką lnianą lub migdałową – ale nie gwarantuję, że w tych samych proporcjach i że będzie równie smaczne 🙂

  1. Świetny przepis. Zamówiłam mąkę bambusowa i napewno przepis wypróbuje 😉👌👌💞💞. Mam jeszcze pytanko jak duża jest blaszka?🥰🥰

  2. Świetne ciasto, dla mnie to taki bardziej sernik.
    Piekłam już dwa razy, tylko wydłużyłam czas pieczenia bo za pierwszym razem mi trochę klapnął i był zbity a i tak niesamowicie pyszny.
    Za drugim razem piekłam na 180 stopni przez pierwsze 10 min a potem jeszcze 50 min na 120 stopni i studziłam w zamkniętym piekarniku.
    Przepychota

    • Dzięki to jest ważne bo też kiedyś pieklam ciasto keto i mi opadło a teraz wiem że myk jest w ustawieniu temperatury

  3. Wygląda apetycznie, zamierzam upiec tylko nie wiem któru błonnik bambusowy wybrać BF100 czy BF200
    Proszę o podpowiedź

    • Zrobiłam w formie mini babeczek na świąteczny stół. Wyszły rewelacyjne. Smak, zapach, konsystencja – wszystko 10 na 10. Moja zachcianka w Keto Ciąży spełniona w 100 % :). Nadmienię, że smakowały również tym „nie” Keto. Z przepisu wyszło mi 20 babeczek, pieczonych w silikonowych foremkach. Pieczone około 16 minut w 150 stopniach.

    • Dziękuje za przepis. Ciastko pycha. Może nie jest takie piękne jak oryginał ale smak to rompensuje. Taki pyszny lekki serniczek.

  4. Babka w smaku b.dobra, ale niestety nie wyszła mi bo dodałam mąkę amarantusową zamiast bambusowej, i wyszła mokra w środku, zakalec, zupelnie nie jak na zdjeciu 🙁
    Położyłam folię na górze i probuje dopiec ją, ale niestety wyglada na to że ta mąka, lub ilosc tej mąki jest zbyt mała o conajmniej 2-3 x.
    Pozdrawiam świątecznie 🙂

    • Niestety nie używałam nigdy mąki amarantusowej i nie umiem podpowiedzieć jak ją stosować w moich przepisach. Zachęcam do wypróbowania ciasta zgodnie z przepisem i na pewno wyjdzie pyszne 🙂 Pozdrawiam cieplutko

  5. Przepis genialny, polecam 100%. Delikatne, puszyste i lekko kwaskowate, czyli takie jak lubię 😁 Babki pojechały w gości i nic nie zostało, to chyba najlepszy dowód. Pozdrawiam 🥰

  6. Ja kolejny raz zmieniłam kolejność składników. Tzn. ubite białka daję na końcu i wychodzi bardziej puszyste ciasto- łudzące podobne do babki.

    • To dobry pomysł 🙂 Ja staram się po prostu wolno mieszać pianę z białek z resztą 🙂 Dużo lepsze tez wychodzi ze swoiskich jaj i tu jest też sekret puszystości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *