Ciasto Keto Cynamonka bez Mąki FIT Low Carb

Wyśmienite ciasto cynamonowe bez mąki i ze składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Proste, szybkie, smaczne. Cztery proste składniki plus słodzidło. Nie uwierzą ci, że to keto! Baza jest podobna do wielu moich ciast, które już podbiły internet. Keto cynamonka jest świetna nie tylko do kawki, ale może być świetnym śniadaniem, sprawdź.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 250 g serka mascarpone (małe opakowanie
  • Szklanka zmielonych drobno wiórków kokosowych
  • 20 g oleju kokosowego / masła
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 4 łyżki cynamonu
  • (opcjonalnie) łyżka kardamonu i pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 20 g budyniu waniliowego bez cukru

Przygotowanie:

  1. Pogrzej delikatnie mascarpone mieszając w trakcie, by uzyskać jednolitą kremową konsystencję.
  2. Ubij białka, dodać żółtka i pozostałe składniki.
  3. Piecz ok. 45 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Możesz posypać upieczone ciasto erytrytolem w pudrze dla dekoracji lub dodając słodyczy jeśli będzie za mało słodkie. Kokosa nie musisz mielić – będzie wtedy chrupki akcent po prostu. Jeśli nie lubisz kokosa możesz użyć 40 g mąki bambusowej oraz 20 g budyniu waniliowego bez cukru zmniejszając ilość mascarpone do 200 g i dając nieco więcej oleju kokosowego lub masła (40-50 g).

Makro w 100 g: ok. 318 kcal 

T: 29,4 B: 7,5 Wn: 4,4

całość ma ok 700 g

1 Comments on “Ciasto Keto Cynamonka bez Mąki FIT Low Carb

  1. Wygląda jak pasztet, smakuje jak ciasto! Swoje polałam czekoladą, sypnęłam kilka niesłodzonych suszonych żurawin i wyszło prawie jak piernik 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *