Przepis na Keto Chałkę z Prostych Składników

Ciasto, które pokochasz. Idealne do jedzenia tak po prostu, do smarowania dżemem czy do upieczenia z owocami. Wcale nie musisz mieć mąki bambusowej czy kokosowej. Mięciutkie ciasto lubiane nie tylko przez keto społeczność. Prawie jak chałka!

Składniki:

  • 4 duże jaja lub 5 mniejszych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g mascarpone
  • 30 g masła
  • 50 g erytrytolu (mniej/więcej jak lubisz)
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

Przygotowanie:

  1. Podgrzej i rozpuść mascarpone. Wyłacz gaz i dodaj masło, zamieszaj. Wsyp zmieloneocno wiórki kokosowe (mielić aż zacznie się tworzyć pasta), wymieszaj i odstaw na min. dwie godziny – mają zmięknąć i napęcznieć – dzięki temu nie będzie wyczuwalny kokos i jego struktura.
  2. . Ubij białka, dodaj żółtka i pozostałe składniki czyli masę z pkt. 1, słodzidło i budyń w proszku.
  3. Piecz ok. 35-40 min w 150 stopniach z termoobiegiem – ma się zarumienić.

całość ma ok 700 g

kcal w 100 g ok. 300

T: 28 B: 7 Wn: 6,2

Opcjonalnie kruszonka

  • Owoce (truskawki dałam) poza sezonem może być też dżem
  • Szczypta mąki kokosowej
  • Trochę masła
  • Szczypta słodzika

Ułóż wyżej wymienione składniki po kolei warstwami i podkręć piekarnik na 170 stopni i piecz aż się zarumieni – gdzieś ok. 10-15 min.

9 Comments on “Przepis na Keto Chałkę z Prostych Składników

  1. Nie pamietam kiedy ostatnio jadłam chałkę. Na pewno wypróbuję przepis.

  2. Bardzo smaczne.Niestety chyba zbyt krótko mieliłam kokos.Upieklam ew foremkach do muffin i idealne „do łapy ido papy”.Osobom jedzącym normalnie też smakowały.Zastanawiam się czy można użyć mąki kokosowej?

    • Można, ale mniej więcej o 1/3 mniej 🙂 W tych samych proporcjach smaczne będzie jedynie z mąką migdałową.

      • Niestety wzięłam się za pieczenie z mąki zanim przeczytałam odpowiedź 😁 użyłam 250g mascarpone,105g mąki i dodałam 6 jajek i ciut sody oczyszczonej.Nie najgorsze wyszły 😁grunt to nie panikować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *