Przepis na muffinki z serka z porzeczkami – możesz użyć innych owoców. Waniliowe, lekkie, słodkie, ale bardzo niskokaloryczne i przede wszystkim niskowęglowodanowe. Doskonałe na śniadanie, deser do kawki czy drugie śniadanie na słodko. Makro doskonałe na keto adaptację, ale też dla osób nie będących na diecie keto – są bardzo fit!
Składniki:
- Pół szklanki mąki kokosowej
- Pół szklanki ciepłej (ale nie wrzątek) wody
- 3 jaja
- 40 g (możesz mniej lub więcej) słodzidła u mnie erytrytol
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia (1 opakowanie „Twoj Smak”)
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia. nie trzeba
- oczywiście owoce – daj jakie lubisz – na adaptacji do diety ketogenicznej polecam borówki, porzeczki, truskawki, maliny
Przygotowanie:
1. Wsyp mąkę kokosową do miseczki i zalej ciepłą wodą, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
3. Przelej do foremek i wrzuć owoce.
4. Piecz 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem w foremkach do muffinek.
Ciasto jest rzadkie. Nie lej do pełna, bo delikatnie się podniosą i owoce puszczą soki – nie chcemy by ciasto uciekło poza foremki 🙂 . Możesz też zrobić jako ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ważna uwaga – jeśli ciasto będzie gęste to dolej ciut więcej wody, ponieważ jeśli chodzi o mąkę kokosową to makro może być różne w zależności od metody pozyskiwania. Pisałam o tym we wpisie o mąkach.
Całość ma ok. 570 g (makro bez owoców – zależy od ilości i rodzaju)
Kcal w 100 g ok: 170
T: 12,42 B: 8,18 Wn: 1
Bardzo łatwe i przyjemne w wykonaniu ! Polecam
Wyskoczył mi wczoraj przepis – akurat na słodki dodatek po obiedzie 🙂
Zrobiłam z truskawkami, dałam mnie erytrolu (30g), było wystarczająco słodkie.
Córce bardzo smakowały 🙂
Ja też zdąrzyłam złapać 😉
Przepyszne !
Serek philadefia ma dla mnie słony posmak. Jaki inny się sprawdzi?
Na śniadanko do kawki bym wszamała…. 😋
Hmm, może jakiś inny gęsty sernikowy? 🙂
Bardzo smaczne , szybko się robi i tak samo szybko znikają 😋😂
Ale apetycznie wyglądają.🙂
Rewelacja 💪😍🌹
Wyglądają obłędnie 😍
Czy one mają konsystencję sernika? Mam w domu sernikowego skrytożercę, więc muszę wypróbować ten przepis.
Takiego typowego nie – nie lubię ciężkich i zbitych serników raczej 🙂 delikatnijesze są
Wyglądają rewelacyjnie, przepis zapisuje i wykorzystam w najbliższym czasie 😉
czy tylko ja musiałam dodać szklankę wody do mąki? bo pierwszą połowę szklanki mąka od razu wchłonęła i zrobiła się kruszonka…
Wiesz co mąki mają różne makro – szczególnie mąka kokosowa, która pozyskiwana jest na dwa sposoby – metodą suchą i mokrą w zależności od tego czy jest produktem ubocznym z pozyskania mleczka kokosowego lub oleju. Dziękuję za ten komentarz i faktycznie dopiszę, by dolać wody jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta. To bardzo ważne w przypadku mąki kokosowej. Przepraszam oczywiście za niedociągnięcia 🙂 .
Ciekawy przepis 🙂 Dziękuję- chętnie wypróbuję
Są przepyszne i bardzo szybkie