Przepis na Keto Cebularze czyli Bułki z Soczystą Cebulową Wkładką

Inspirowane przepisem Ola la Lchf na na bułki z serka cebularze idealne na dodatek do posiłku lub szybka opcja na jedzenie na wynos. Bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Możesz użyć foremek na donuty, półkule czy muffiny. Sprawdź mój pomysł na cebularze w wersji nie keto, a wręcz PRZEKETO!

Przepis na ciasto:

Składniki:

  • 4 jaja duże lub 5 małych
  • 200 g serka śmietankowego („Twój Smak”)
  • 5 łyżek mąki lnianej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki błonnika bambusowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wrzucamy wszystko do michy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zgęstnieje w tym czasie – powstaną też bąbelki. Przemieszaj raz jeszcze i przejdź do punktu drugiego.

2. Przelewamy do formy do donutów/ półkól lub muffinek i na górę cebulowy krem (przepis niżej).

3. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.

4. Wyrzucamy z formy cebulą do dołu i pieczemy jeszcze 15-20 minut z grzaniem tylko od góry.

Cebulowy krem:

  • Cebula 1 szt pokrojona w półpiórka
  • Duża łyżka mascarpone
  1. Wrzuć cebulę na patelnię, posól i zalej wodą. Smaż aż zrobi się miękka, dolewaj wody jeśli odparuje i cebula nie zacznie mięknąć i rumienić się.

2. Dodaj mascarpone i wymieszaj aż stanie się kremem.

Wyszło 10 sztuk.

Kcal (jednego) ok: 184

T: 16 B: 5,8 Wn: 1

12 Comments on “Przepis na Keto Cebularze czyli Bułki z Soczystą Cebulową Wkładką

  1. Uwielbiam cebularze, zastanawiam się czy można w tym przepisie samemu zmielić siemię?czy musi być gotowa mąka

  2. Czym można zastąpić mąkę lnianą (o ile można) i w jakiej ilości?
    Do jakiej mąki ma zbliżone właściwości?

    • Jeśli mamy wymieniać tutaj to może na łuskę babki jajowatej – również świetnie chłonie wodę i jest dobroczynnym błonnikiem i pożywką dla jelit.

  3. Ale sztos…
    Cebulowy krem to bajka. Ja jednak podsmażam na masełku i dodaję tymianek.👍

  4. Jestem ogromną fanką cebuli 🤣 zastanawiam się dlaczego jeszcze ich nie próbowałam 🤭

  5. Wszystko fajnie… ale jeden mam ból… cebula. Po tym wirusie, którym przeszłam straciłam smak na cebulę i niestety nie używam jej w ogóle 🙁 i tak mam z cebulą, porą i selerem, a o ogórkach zielonych zapomniałam. Katastrofa… to co lubię jeść nie mogę. Może wymyślę inny farsz do tych muffinek.

  6. Pyszne wyszły! Podczas zapiekania posypałam je odrobina sera 😃😄 REWELACYJNE 🙂🤩

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *