Inspirowane donutami z Biedronki i innych sieciówek. Kakaowy biszkopcik – lekka pianka a’la ptasie mleczko i czekoladowa kruszonka. Wbrew pozorom szybkie i proste wykonanie. Nigdy więcej nie kupisz sobie ani dziecku niezdrowego gotowca w sklepie.
Potrzebujesz mieć silikonową foremkę, ale jeśli nie masz na donuty to taka na muffinki też się sprawdzi 🙂 .
Zacznijmy od przygotowania czekoladowych biszkoptów – pierwszej warstwy donuta. W torciku Fit Oreo jest miękkie brownie – tutaj potrzebujemy mieć mniej miękkie ciascho – chcemy by utrzymało śmietankową chmurkę i kruszonkę.
Składniki na 12 szt:
Tzn wyjdzie 6, ale je kroisz na pół i robisz 12
- 3 jaja
- 30 g czekolady
- 50 g masła
- 30 g erytrytolu (mniej lub więcej w zależności od tego jaką czekolada i jak lubisz)
- 15 g mąki bambusowej
- Łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
1.Rozpuszczamy masło z czekoladą i kakao, odstawiamy.
2. Ubijamy białka, dodajemy żółtka, mąkę i pozostałe składniki.
3. Przelewamy do foremek silikonowych i pieczemy 10-12 minut w 150 stopniach. Możesz zajrzeć – nie opadną – mają być wypieczone.
4. Po wystudzeniu wyciągamy z formy i przekrawamy donuty na pół, odkładamy.
Warstwa numer dwa to chmurka śmietankowa:
- 200 g mleczka kokosowego
- 200 g mascarpone
- Żelatyna czubata łyżka /agar ciut więcej
- Słodzik – u mnie krople waniliowe
1. Podgrzewamy i rozpuszczamy razem mleczko i mascarpone mieszając.
2. Dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia. Aromat dodajemy do zimnego (chyba, że słodzisz erytrytolem lub innym słodzidłem to do ciepłego 🙂 /
Kruszonka to resztą czekolady czyli 70 g i tyle samo mąki migdałowej.
1. Rozpuszczamy czekoladę w tym samym rondlu, po co zmywać dwa razy. Dodajemy mąkę, mieszamy i ucieramy tak by było idealnie brązowe.
2.Taką kroszonkę ułożyłam na talerz, uklepalam i wstawiłam do lodówki.
3. Po schłodzeniu pokroilam nożem. Troszkę dałam do kremu smietankowego wyżej.
Najlepsza zabawa czyli składanie donutów
- Po przestudzeniu pączki na pół i lej masę do foremek. Dobrze jakby były dwie (pączków wyjdzie 12).
2. Jak wlejemy masę to przykrywany półdonutem i jak już zrobimy tak ze wszystkim to wstawiamy to do schłodzenia do lodówki. Żelatyna zetnie krem i będzie można chwytać donuty do ręki.
3. Po gdzieś 15-20 minutach można wyciągać delikatnie z formy. Ułóż je na talerzu czy w naczyniu białym do góry i posyp kruszonką czekoladowo migdałową lub chwytaj je delikatnie i obtocz w kruszonce.
4. Wstaw do lodówki 🙂
Na Instagramie jest cały film z przygotowania. Jeśli coś niejasno opisałam to dajcie znać postaram się poprawić 🙂
Wrzucam jeszcze rozkład kcal i marko:
jeden donut ok. 223 kcal
T: 20,7 B: 5,2 Wn: 1,4
To teraz w 100g: 392
T: 36,36 B: 9,13 Wn: 2,5
Wyglądają obłędnie 😍 prosto z cukierni 🥰
Podziwiam pomysłowość 😍😍😍 super 🥰
Cudo 😍
Moja córka która do Keto podchodzi jak pies do jeża poprosiła o takie donuty 🙂 Zdjęcia obłędne- przetestujemy chętnie smak 😉
Przetestowane! I absolutnie genialne! 🍩🍩🍩 Nawet antyketonowcy bili się o ostatnie sztuki 😁 wjeżdżają regularnie z różnymi dodatkami/modyfikacjami 😁
A te paczki skradły mi serce. Specjalnie do nich kupiłam sobie tą foremkę silikonowa ! Pycha 🙂
Pychota !!! Nawet bez polewy ani kruszonki , bardzo smakowały i już wiemy co będzie u nas na tłusty czwartek tylko z 3 porcji 😂dziękuję za ten przepis ❤️