Ciasto, z którym pozornie jest trochę zabawy. Poza tym, że musisz rozwalić ciasto, które upieczesz i przełożyć warstwy kremem to nie ma tu zupełnie nic trudnego i skomplikowanego. Jeden punkt więcej niż przy tradycyjnym cieście czy deserze – smak i forma rekompensuje te 5 minut więcej!
Składniki:
- 150 g mascarpone
- 100 g masła
- 90-100 g czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 20 g mąki bambusowej
- 150 g mąki migdałowej
- 150 g pasty kokosowej ze słoika
- 300 g mleczka kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 40-50 g izolatu białka (u mnie czekoladowy)
- łyżka gumy guar opcjonalnie jeśli krem nie będzie wystarczająco gęsty)
1. Musisz zrobić soft brownie (przepis).
2. Poczekaj aż ciasto przestygnie i zmiel mocno w blenderze. Dodaj około 150 g mąki migdałowej i 50 g izolatu białka serwatkowego o smaku czekolady (lub naturalny/ więcej mąki migdałowej jeśli nie masz białka) i zamieszaj.
3. Wyłóż do formy wyłożonej papierem połowę dekonstrukcji brownie i ugnieć do zwartej formy spodu.
4. Krem:
– 300 g mleczka kokosowego
– 150 g mascarpone
– 150 g pasty kokosowej
– 50 g wiórków kokosowych
– słodzidło – u mnie syrop karmelowy Good Good z ketosklepu
Rozpuściłam twardą pastę i zblendowalam w blenderze z resztą składnikow i zagescilam łyżką gumy guar.
5. Krem dobrze schłodzić by zrobił się ciut bardziej gęsty. Możesz też wyłożyć i na około 20 minut włożyć do zamrażarki jak ja. Dzięki temu też łatwiej było mi ułożyć drugą część dekonstrukcji ciasta.
6. Ewentualne dziury w wypełnieniu zalałam resztą czekolady (40-50 g z tabliczki użytej do upieczenia brownie).
roztopionej w kąpieli wodnej.
7. Dla dekoracji wiórki kokosowe.
8. Wstaw do lodówki do odpowiedniego „stwardnienia”. Przed podaniem trzymaj w lodówce. Poza lodówką mięknie mocniej.
Mmmm wygląda mega 🔥 Będzie pieczone 😁
Tak jak wspomniałaś w tytule – pozornie wydaje się, że z ciastem jest trochę zabawy i właśnie – to tylko pozory, bo dochodzi zaledwie jedna czynność więcej, a przemienia klasyczny wypiek w prawdziwy sztos!