Szarlotka bez Cukru bez Glutenu bez Mąki Przepis na Keto Kruszonkę

Marzy Ci się kruche ciasto bez mąki pszennej? To bardzo proste. Niewiele składników i wysiłku pozwoli Ci stworzyć przepyszne ciasto na wzór szarlotki z kruszonką. Tutaj moja ulubiona wersja czyli szarlotka keto z pianką – nie wyobrażam sobie inaczej!

 

Kruche ciasto:

Składniki:

  • 50 g masła
  • Szklanka mąki migdałowej
  • 40 g słodzika (możesz pominąć lub dać więcej/mniej – wedle uznania)
  • 3 żółtka
  • 3-4 dużej jabłka (lub więcej oczywiście jeśli lubisz)

 

  1. Masło rozpuść i połącz wszystkie składniki.
  2. Wyłóż pół ciasta do blaszki, uklep, podziuraw widelcem i piecz w 160 stopniach 15 minut z termoobiegiem.
  3. Około 5 minut przed wyjściem spodu ubij białka z 50 g erytrytolu i szczyptą soli.
  4. Po wyjęciu spodu wyłóż jabłka – całe lub zasmażone/ dżem (możesz dodać cynamon), piankę i wysyp resztę kruszonki.
  5. Piecz w tej samej termepaturze 12 minut i później jeszcze 10-15 zmniejszając na 80 stopni. Sprawdzaj żeby nie spalić. Nie otwieraj piekarnika od razu. Poczekaj kilka minut. Też nie wyciągaj od razu.

Uwaga. To nie jest beza. Chrupać będzie tylko kruszonka 🙂. To też fajna propozycja na keto ciasto na Wielkanoc! Mam jeszcze przepis na jabłecznik – jeśli wolisz coś w stylu biszkoptowego ciasta bez kruszonki to sprawdź mój keto jabłecznik – kliknij by przejść do przepisu 🙂 . A jest też keto babka wielkanocna – też sprawdź (kliknij).

https://przeketonowa.pl/przepis-na-keto-jablecznik-z-maki-bambusowej-fit-low-carb/
https://przeketonowa.pl/babka-cytrynowa-keto-przepis-nie-tylko-na-wielkanoc-low-carb-malo-kalorii/

 


Kcal w 100 g ok. 196

 

 

T: 1 5 B: 6 , 2 Wn: 6

Ps. Ja wiem, że z pieczeniem migdałów to bardzo dyskusyjna kwestia, ale umówmy się, że są duzo bardziej niezdrowe rzeczy, które w siebie ładujemy częściej. Poza tym nie pieczesz orzechów codziennie 🙂

23 Comments on “Szarlotka bez Cukru bez Glutenu bez Mąki Przepis na Keto Kruszonkę

  1. Szarlotka wyszła przepyszna😉😋😋👌👌. Wszyscy się zajadali ze smakiem 💪💪😀. Dziękuję za super przepis💞💞

  2. Bardzo dobre, chociaz jak dla mnie to o wiele za slodkie, nawet pomimo dodania soku z cytryny do jablek.
    Nastepnym razem nie dam nic erytrolu do ciasta. Spokojnie wystarczy gdy sama pianka bedzie slodka, chociaz ja w niej ilosc slodzika tez bym zredukowala.

    • Słodzidło wedle uznania – staram się to zawsze lub prawie zawsze podkreślać. Wiele osób akurat ten przepis jeszcze dosładza 🙂 Także ze słodzidłem bardzo indywidualna kwestia. Ja akurat używam kwaśnych jabłek, ale faktycznie czasami już wystarczy słodycz jabłek w zależności od odmiany. Przepis można można modyfikować pod siebie.

  3. W odniesieniu do informacji na końcu – kiedyś przeczytałam, że piekąc ciasto z mąki orzechowej w 200 stopniach, w środku wypieku temperatura wynosi zaledwie 80 stopni 🙂 Nie dajmy się zwariować – dla dobrego wypieku, zgodnego z dietą warto czasem lekko nagiąć zasady, a ten niewątpliwie taki jest 🙂

    • Ja gdzieś czytałam że te niekorzystne rzeczy dzieją się przy podgrzewaniu orzechów i migdałów w temp powyżej 200 stopni….

      • Tak – dlatego nie piekę w takiej temperaturze. Chodzi o powstanie potencjalnie szkodliwych tłuszczy trans – ale one mogą powstawać nie tylko przy wysokiej temperaturze, ale również przy nieszczelnym przechowywaniu na przykład. Chodzi o proces utleniania. Ze względu na to staram się takie ciasta robić sporadycznie i tylko wtedy kiedy mąką migdałowa jest niezastąpiona jeśli chodzi o walory smakowe wypieku i jego strukturę. Nie zrobiłam w ciągu 3 lat na keto lepszego kruchego. Sądzę, że jeśli zrobimy raz na jakiś czas to nie zachorujemy na raka 🙂 Zdrowy rozsądek, wiedza i świadomość jest kluczem do sukcesu. Dziękuję za ten komentarz! Lubię jak ludzie pogłębiają wiedzę na temat odżywiania.

  4. Szarlotka wyszła cudowna!
    Moj synek 13 lat – na keto.dla młodzieży kocha szarlotki miłością wielka.
    Dzięki Tobie inteu epzepisowi dopieściła go w te święta.

    Piana z białek po ubiciu byla ogromna- ale całość wyłożyłam.na ciacho i po upieczeniu.ladnie opadła 😉

  5. Dziękuje za przepis, dobra robota! Właśnie upiekłam ☺️ Jest pyszne, do jabłek dodałam orzechy włoskie i cynamon ☺️, pozdrawiam

  6. Zrobiłam pół na pół z migdałowej i kokosowej mąki i wyszło super. Składniki razy dwa i jest akurat na blaszkę okrągłą do tarty. Słodzić można mniej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *