Lekki jak chmurka, wilgotny i puszysty serniczek idealny nie tylko na jesień. Mało składników, dużo smaku. Bardzo proste przygotowanie. Sprawdź!
Składniki:
- 6 jaj
- 400 g jogurtu greckiego
- 270 g serka śmietankowego typu Philadelphia (2 opakowania z Biedronki)
- około 400-500 g dyni
- 60 g erytrytolu lub innego słodzidła
- Aromat pomarańczowy, skórka z pomarańczy (opcjonalnie – możesz też użyć cytryny)
- 40-60 g budyniu waniliowego w proszku (możesz pominąć)
Przygotowanie:
- Piecz dynię pokrojoną w kawałki 35 minut w 180 stopniach z termoobiegie, poczekaj aż przestygnie i zblenduj na puree.
- Zmiksuj puree dyniowe z serkami i żółtkami.
- Ubij białka z erytrytolem.
- Połącz obie masy mieszając już łyżką.
- Piecz przez 45-50 minut w 150 stopniach (ma się zarumienienić jak to sernik).
Góra to mój autorski lukier:
- 150 g mascarpone
- 50 g masła
- 50 g inuliny (może być erytrytol lub aromat słodzący w kroplach)
Rozpuść mascarpone i dodaj masło. Dosłodź wedle uznania.
Serniczek jest wilgotny, delikatny. Jeśli chcesz bardziej zwartą konsystencję dodaj więcej skrobi (budyniu).
kcal w 100 g ok. 136
T :11 B : 4,2 Wn: 4
Robiłam ten serniczek jeszcze wtedy, kiedy wrzuciłaś jesienią przepis i to prawdziwa poezja smaków. Na tradycyjnej diecie nie pasował mi smak dyni wymieszany ze zwykłym twarogiem sernikowym, zaś z serkiem Philadelphia komponuje się idealnie – nie jest przesłodzony ani zbyt kwaśny, dla osób długo będących na keto słodkość dawana przez miąższ z dyni w zupełności wystarczy 🙂
Ojej 🥰 Zrobię, tylko się zastanawiam ile waży średnia dynia bo w moim ogrodzie rosną między 6- 20kg 🤦♀️🤣
Uwielbiam dynię i uwielbiam serniki W Weekend będzie pieczone 😁
Uwielbiam ten sernik z dyniy. Nie jestem typowo na diecie keto, raczej low carb. Podobnie moja mama. Zawsze jak testuje od Ciebie nowe przepisy, mama jest testerem. Zjadłyśmy ten sernik same 🫣
Robiłam ten serniczek, jego konsystencja to prawdziwe zaskoczenie! Bardzo smaczny, polecam 👌