Makowiec bez Cukru Bezglutenowy z Mąki Bambusowej Zdrowy Przepis na Ciasto Keto na Świeta i Nie Tylko

Czas na jakiś nowy makowiec od Przeketonowej! Choć mój japoński czy bambusowy to już uwielbiane podczas świąt pozycje to nie zaprzestaję! Ten jest jak typowy makowiec – ten z mniej wilgotnych, ale koniecznie sprawdź poprzednie!

 

 

Składniki:

  • 250 g mmascarpone
  • 60 g masła
  • 150 g maku niebieskiego mielonego – może być nawet 200
  • 6 dużych jaj
  • 70 g mąki migdałowej – jak chcesz bardziej wiglgotny śmiało pomiń lub zjedź niżej po przepis ten bezmleczny 
  • 30 g mąki bambusowej
  • 40 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
  • aromat np. pomarańczowy – opcjonalnie
  • 60 g erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Pogrzej i rozpuść mascarpone, dodaj masło. Wsyp mak, zamieszaj i odstaw na kilka godzin.
  2. Do masy makowej możesz dodać żółtka, aromat, wymieszać.
  3. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  4. Polącz obie masy i dodaj pozostałe sypkie składniki. Wymieszaj dobrze i przelej do formy wyłożonej papierem.
  5. Piecz ok. 35-40 minut w 150 stopniach do rumianego koloru. U mnie forma: 15×25 cm

Jako polewy użyłam kremu Choco King Beketo. Może być też czekolqada po prostu. Można przełożyć kremem lub dżemem. Polecam jabłkowy, bardzo pasuje!

Przepis na Makowiec bez Cukru a’la Japoński
Makowiec Bambusowy
Serniko Makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *