Czas na jakiś nowy makowiec od Przeketonowej! Choć mój japoński czy bambusowy to już uwielbiane podczas świąt pozycje to nie zaprzestaję! Ten jest jak typowy makowiec – ten z mniej wilgotnych, ale koniecznie sprawdź poprzednie!
Składniki:
- 250 g mmascarpone
- 60 g masła
- 150 g maku niebieskiego mielonego – może być nawet 200
- 6 dużych jaj
- 70 g mąki migdałowej – jak chcesz bardziej wiglgotny śmiało pomiń lub zjedź niżej po przepis ten bezmleczny
- 30 g mąki bambusowej
- 40 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
- aromat np. pomarańczowy – opcjonalnie
- 60 g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Pogrzej i rozpuść mascarpone, dodaj masło. Wsyp mak, zamieszaj i odstaw na kilka godzin.
- Do masy makowej możesz dodać żółtka, aromat, wymieszać.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Polącz obie masy i dodaj pozostałe sypkie składniki. Wymieszaj dobrze i przelej do formy wyłożonej papierem.
- Piecz ok. 35-40 minut w 150 stopniach do rumianego koloru. U mnie forma: 15×25 cm
Jako polewy użyłam kremu Choco King Beketo. Może być też czekolqada po prostu. Można przełożyć kremem lub dżemem. Polecam jabłkowy, bardzo pasuje!