Mleczna kanapka trochę inaczej czyli miękki biszkopcik z dwoma kremami, które przypominają smakiem kanapkę z kremem Milky Way – jeśli ktoś pamięta – były kiedyś takie w słoikach jak Nutella. Odtworzyłam smak mojego dzieciństwa – być może innym też przywoła miłe wspomnienia a przy okazji będzie w pełni ketogenicznym deserem.
Biszkopcik:
(SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE)
- 150 g mascarpone
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki izolatu białka serwatkowego
- Słodzidło wedle uznania
- 4 jaja
Przygotowanie:
1. Rozpuść mascarpone podgrzewając na małym ogniu, mieszając nieustanie, wyłącz kuchenkę – dodaj masło, zamieszaj i odstaw.
2. Ubij białka, dodaj żółtka, sypkie składniki i przestudzony rozpuszczony krem z mascarpone.
3. Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Kremy:
(SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE)
- 350 g mascarpone
- 50 g masła
- 50 g czekolady
- (opcjonalnie słodzik i aromat karmelowy/waniliowy)
- łyżka żelatyny
Przygotowanie:
1. Rozpuść resztę opakowania mascarpone (miałam takie duże 500 g czyli tu do kremu zostało 350 g) i dodaj jeszcze 50 g masła, dodaj łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody (lub agaru) i zamieszaj.
2. Podziel na dwie części i do 1/3 dodaj 50 g czekolady – powinna się rozpuścić bez problemu w ciepłym kremie.
3. Do białej części dodaj słodzik do smaku i kilka kropel aromatu karmelowego lub waniliowego.
3. Schłódź delikatnie masy do lekkiego steżenia – białą w lodówce. Czekoladowa zgęstnieje od czekolady.
4. Z wystygniętego biszkoptu możesz ściąć górę na równo („skórkę”). Wylej już delikatnie stężoną białą masę i na to czekoladową.
Blaszka: 15×20 cm
Kcal w 100 g ok. 374 T: 35,2 B: 8,9 WN: 2,8
Wygląda smakowicie 😍😍. Muszę kupić tylko mascarpone i na wekend będzie robione , bo muszę dojeść czeko krówke😉😄. Rozpieszczasz nas ostatnio słodkościami 🥰🥰
Jakby nie było to w słodkich eksperymentach czuję się najlepiej 🙂
jaki izolat białka polecacie?
b. chciałabym zrobić to ciasto ale nie wiem jakie białko kupić…
(kiedyś kupiłam i było tak okropne w smaku, że nie dałam rady go używać….
Ja mam z Beketo i w słodkich ciastach używam Francuskiej Wanilii. U nich na stronie z kodem PRZEKETONOWA jest darmowa dostawa 🙂 Słodzą erytrytolem, więc jest smaczne i nie ma przesadzonej słodyczy i sztucznego chemicznego posmaku. Jakiego białka używałaś?
dziękuję za odpowiedź! znalazłam to białko w BeKeto, jak przyjdzie zamówienie, spróbuję zrobić ciasto.
(niestety nie pamiętam jakiego białka używałam, opakowanie już dawno wyrzuciłam, ale czuć było taki dziwny posmak, który mi bardzo nie pasował)
Postaram się pamiętać i wrzucić opinię po zjedzeniu ciasta;)))
zrobiłam ciasto na święta – bardzo dobre! do powtórzenia:)
Bardzo fajny pomysł, ale w moim odczuciu sam przepis jest mało czytelny, tzn jeśli ktoś nie ma na codzień pojęcia o gotowaniu to niestety moim zdaniem słabo opisane kroki. No i w składnikach brakuje żelatyny, pierwszy raz jest o niej mowa już przy wykonaniu. Ale fajnie wyszło 🙂
Dziękuję za opinię. Edytowałam treść przepisu i mam nadzieję, że już jest bardziej czytelny. Ten wpis ma już prawie rok i do tej pory nikt nie zgłosił problemów z przygotowaniem. Daj znać czy teraz jest ok 🙂